icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autoaccessoires: navigatie, radio, banden, fietsdragers, kinderzitjes

Heb je een auto gekocht? Dan ben je er nog niet. Wellicht heb je behoefte aan een nieuw autonavigatiesysteem of is gezinsuitbreiding op komst. De Consumentenbond test tientallen navigatiesystemen en autozitjes waardoor het heel gemakkelijk wordt om de autoaccessoires te kiezen die het beste bij je passen. Bovendien geeft de Consumentenbond ook advies over het kopen van zomer- en winterbanden.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:7 maart 2014


Autonavigatiesystemen

acc2Een navigatiesysteem of -app brengt je moeiteloos op de plek van bestemming, als het goed is tenminste. Maar hoe weet je wat een goed navigatiesysteem is en of het een beetje gemakkelijk in gebruik is? Met steeds meer navigatiesystemen kun je actuele verkeersinformatie ontvangen. Sommige autonavigatiesystemen geven een waarschuwingssignaal wanneer je te hard rijdt of als je in de buurt bent van een flitspaal. Ook handig: Bluetooth om je telefoon aan het navigatiesysteem te koppelen en handsfree te bellen.

De Consumentenbond testte ruim 80 autonavigatiesystemen van onder andere TomTom, Apple, Mio, Garmin, Navigon, Waze en CoPilot. Zowel losse apparaten als smartphone-apps werden aan de test onderworpen. Opvallend: slechts een kwart van deze geteste navigatiesystemen scoorden een 8 of hoger op navigatiekwaliteit. Bovendien zijn de 'Beste uit de test' ook nog eens allemaal van hetzelfde merk. Daarnaast bekeek de Consumentenbond of het de moeite is om je kaarten regelmatig te updaten.

In 2014 hebben we ook 8 ingebouwde navigatiesystemen getest, waaronder BMW Navigatiesysteem Professional (iDrive), Renault R-Link en Volkswagen Discover Media.

Bekijk alles over autonavigatiesystemen.

Autoradio's

acc6Niets zo gezellig als een muziekje in de auto. Wil je graag een nieuwe autoradio kopen, bedenk dan welke functies er op de autoradio moeten zitten. Een moderne autoradio kan veel meer dan alleen cd's afspelen of fm-zenders weergeven. Tienduizenden mp3's opslaan en afspelen, muziek streamen via Spotify of zenders laten horen via DAB+. In veel gevallen kun je je bestaande autoradio aansluiten op je bestaande mediaspeler of smartphone. Als dat zo is dan hoef je misschien helemaal geen nieuwe autoradio te kopen. Zelfs bij wat oudere auto's met een vast in het dashboard gebouwde radio, is het vaak mogelijk om een smartphone aan te sluiten. Ook het toevoegen van een draadloze bluetooth-optie kan, maar het zelf in- of ombouwen is alleen weggelegd voor handige doe-het-zelvers of gespecialiseerde inbouwstations. Ga je toch voor een nieuwe, complete autoradio, vergelijk dan eerst de prijzen online. Prijsverschillen van 30-40% tussen verschillende winkels zijn, als het om autoradio's gaat, geen uitzondering.

Smartphonekoppeling

Android Auto - smartphone in de autoOm onder andere handsfree te kunnen bellen en muziek van  je telefoon via de autospeakers af te kunnen spellen, bieden veel autofabrikanten een manier om je smartphone met de auto te koppelen. Niet alle oplossingen van autofabrikanten werken even goed en bovendien kun je vaak lang niet alle functies van je smartphone, zoals de navigatie, gebruiken.

Voor meer standaardisatie en  functionaliteit komen er onder aanvoering van telefoonfabrikanten nu systemen die autofabrikanten kunnen integreren. Met deze systemen wordt bepaalde inhoud van je telefoon, zoals navigatie en geselecteerde apps, op het scherm in het dashboard van je auto getoond. De apps worden bediend een grote "autovriendelijke" iconen op het touchscreen of met de knoppen op je stuur en dashboard. Ook spraakbediening is mogelijk.

Lees meer over hoe je je smartphone verbindt via Android Auto, Apple CarPlay en Mirrorlink.

Autokinderzitjes

acc3Een autokinderzitje kopen lijkt niet zo'n probleem. Maar de keus is enorm en er zijn flinke prijsverschillen tussen alle verschillende kinderzitjes. Er zijn diverse gewichtsklassen die elkaar deels overlappen en verschillende bevestigingssystemen. Daarnaast biedt niet iedere auto een kinderzitje even veel bescherming voor jouw kind. Laat je dus goed informeren en bekijk vervolgens welk autostoeltje het meest geschikt is voor de leeftijdscategorie van jouw kind en welke het beste bij je auto past.

De Consumentenbond test jaarlijks autokinderzitjes en heeft ruim 100 autostoeltjes, van bijvoorbeeld Maxi Cosi, Römer en Kiddy, grondig getest op bescherming bij botsingen en gebruiksgemak. Niet alle autostoeltjes blijken namelijk even veilig en prettig in het gebruik. En als het om je kinderen gaat, neem je natuurlijk liever geen risico. Bekijk daarom de test autokinderzitjes.

Autobanden

acc4Zon, regen, sneeuw, ijzel: kies zowel 's zomers als 's winters voor de juiste autobanden. De Consumentenbond test zowel zomerbanden als winterbanden en geeft je de beste informatie over bandenmaten en het profiel van je banden.

  • Winterbanden
    Hoewel in Nederland winterbanden niet verplicht zijn, is het in winterse omstandigheden wel veiliger rijden. Je hebt meer grip op de weg met winterbanden en de remweg is veel korter. Voor de meestgebruikte bandenmaten zijn er diverse aanraders, maar zonder nadenken een set winterbanden kopen, is onverstandig. Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat de verschillen in eigenschappen groot zijn.
  • Zomerbanden
    De aanschaf van een paar nieuwe zomerbanden is niet goedkoop. Besparen op de kosten is prima, maar bespaar liever niet op je autobanden. Want dan bespaar je op veiligheid. Een band die slecht presteert op een natte weg kan levensgevaarlijk zijn. En uit de test blijkt: banden met een goed testresultaat kosten niet veel meer dan die van inferieure kwaliteit. 

Lees alles over autobanden

Fietsdragers 

acc5Er zijn verschillende manieren om je fietsen of e-bikes op de auto mee te nemen. In sommige landen zijn de dakdragers populair, wij Nederlanders zetten ze graag op een drager op de trekhaak. Vanaf zo'n €150 zijn die dragers al te koop. We hebben ze getest, als je wilt weten welke de 'Beste uit de test' en de 'Beste koop' zijn, bekijk dan het gehele dossier fietsdragers.

Artikelen binnen Gebruikstips

Alle artikelen