icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autonieuws CES-beurs 2015

Nieuws|Op de elektronicabeurs CES in Las Vegas staan dit jaar meer auto's dan ooit. Niet heel vreemd als je beseft dat auto's en de digitale wereld steeds meer met elkaar versmelten. We geven een overzicht van de CES-hoogtepunten op autogebied.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:9 januari 2015

ces 2015

Auto's en elektronica kunnen niet meer zonder elkaar. Het koppelen en integreren van mobiele apparaten om media, telefoon en navigatie te gebruiken, kan in steeds meer auto's. Maar de auto zelf wordt ook steeds meer een rijdende computer, met een batterij aan camera's, radar- en lasersensoren om alsmaar zelfstandiger door het verkeer te bewegen. En zelfstandiger doelt in dit geval op minder input van een eventuele bestuurder, maar auto's gaan juist meer met elkaar en met de omgeving (infrastructuur als stoplichten en de cloud) communiceren; de connected-car. De CES-highlights op autogebied:

Audi

Als binnenkomer is een Audi A7 zelfstandig van San Francisco naar Las Vegas gereden, de locatie van de CES-beurs. De auto reed alleen op de snelweg autonoom. Op de beurs zelf presenteerde Audi de 'Prologue Piloted Driving' conceptauto, die tot 65 km/h volledig zelfstandig kan rijden. Het model is -  met name qua design -  een voorbode van de toekomstige Audi A9 coupé. Ook de volgende A8 zal er uiterlijk veel van weghebben.

ces 2015 audi prologue conceptDe Prologue concept beschikt over laserlicht, dat het gebied voor de auto nog beter kan verlichten dan LED-koplampen, die we nu terugzien in duurdere auto's. Tenslotte beschikt hij ook nog over aparte lichtbundels die de breedte van de auto markeren,  zodat je de auto beter tussen de lijntjes kunt houden op versmalde rijstroken, zoals bij werkwerkzaamheden.

BMW

De 'BMW M4 Iconic Lights' concept is net als de Audi Prologue voorzien van laserlicht. Hij verlicht daarmee het gebied tot maar liefst 600 meter voor de auto. Met Remote Valet Parking op een BMW i3 toont het merk een auto die zelf een parkeerplek opzoekt en weer terugkeert naar de bestuurder als deze de auto oproept met een smartwatch.
Niet helemaal nieuw, Audi en Volvo toonden al eerder vergelijkbare systemen. Bovendien  zal het systeem waarschijnlijk pas over een aantal jaar in productie gaan en werken in een beperkt aantal parkeergelegenheden.

Mercedes-Benz

ces 2015 mercedes f 015 conceptMet de 'F 015 Luxury in Motion Concept' toont Mercedes een visie op een autonoom rijdende auto. Het is meer een rijdende lounge, met bijvoorbeeld voorstoelen die je kunt draaien om met de achterpassagiers te praten. Het dashboard is een scherm van 1,5m breed en ook de deuren bevatten grote schermen. Misschien dat auto's er over tientallen jaren zo uit zien, maar voorlopig zullen auto's nog niet zo radicaal veranderen als deze concept.

Volkswagen

Volkswagen laat de Connect Golf zien met de laatste generatie van Volkswagens multimediasysteem. Het ondersteunt onder meer Android Auto, Apple Carplay én Mirrorlink. Dit zijn 3 technologieën om de inhoud van je smartphone op het scherm van je auto te tonen, op een autovriendelijke manier (lees grote knoppen, spraakbediening en beperkte apps).

De Connect Golf beschikt over 'Trained Parking', waarmee de auto zelfstandig kan inparkeren in een parkeerplaats die eerder al gebruikt is. Een systeem dat niet alleen werkt bij fileparkeren - waarmee sommige auto's al te koop zijn  -  maar bijvoorbeeld ook bij achteruit inparkeren op je oprit.

VW presenteerde nog een Golf, de R Touch, met in plaats van knoppen (grote) touchscreens op het dashboard. Bediening kan ook met gebaren die door camera's herkend worden.

Pas later in productie

Al met al enkele interessante en veelbelovende ontwikkelingen, maar van de meeste technologieën zal het nog enkele tot vele jaren voordat ze daarwerkelijk in productie gaan. Benieuwd naar de kwaliteiten van auto's die al wel in de showroom staan? Lees honderden tests van auto's in onze autovergelijker.