icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autonieuws AutoRAI 2015

Nieuws|Op vrijdag 17 april is - na een langdurige stilte van 4 jaar - de AutoRAI weer opengegaan. Tot en met zondag 26 april kun je er terecht voor al het autonieuws. Nou ja 'al', echt grote primeurs zijn er niet, maar je vindt wel al het mooie van autorijden op één plek.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:17 april 2015


We hebben ons niet lopen vergapen aan Lamborghini's en Ferrari's, maar hebben louter gekeken naar 'normale' auto's: auto's die voor jou en ons bereikbaar zijn. Daarnaast hebben we specifiek gezocht naar technische innovaties die de autoveiligheid verhogen.

Ford

fordsmaxBij Ford ging onze speciale aandacht uit naar de S-MAX. Die is onlangs vernieuwd en komt straks met het innovatieve veiligheidssysteem Intelligent Speed Limiter. Hierbij detecteert een camera achter de voorruit de snelheidsaanduiding op de borden en checkt hij dit met de data in het navigatiesysteem. Om vervolgens de auto automatisch tot deze snelheid af te remmen. Dat heeft wel een zeker 'Big Brother'-gehalte, in juni gaan we met de auto proefrijden om het systeem te testen.

Honda

hondajazzHonda brengt een nieuwe Jazz en HR-V op de markt. De Jazz is flink groter gegroeid maar blijft wel trouw aan zijn soort en klasse, de HR-V lijkt bijna in niets meer op zijn voorganger. In beide zit voldoende ruimte voor de inzittenden en ze kunnen allebei op 'magische wijze' de achterbankzitting omhoog laten klappen. Dan kan je ook bijvoorbeeld een fiets of kastje rechtop vervoeren.

Mazda

mazdacx3De CX-5, de grote cross-over van Mazda, is al jaren een verkooptopper. Reden genoeg voor het merk een op het oog te heet gewassen CX-5 onder de naam CX-3 te introduceren.

Mitsubishi

Plug-in hybrides zijn op de zakelijke markt zeer succesvol vanwege de lage bijtellingspercentages. Uit onze Ecotest blijkt helaas wel dat de Outlander PHEV - als je niet netjes 'stekkert' - véél meer verbruikt dan de fabrieksopgave!

TU/E Nova

novaDe Technische Universiteit Eindhoven laat in het Innovation Lab op de AutoRAI hun idee zien van hoe we in de verdere toekomst toch mobiel kunnen blijven. Het moet zuiniger, lichter, duurzamer en flexibeler zijn. Daarom is de Nova ook modulair in te richten: de accu's kunnen simpel worden vervangen en als je een keertje een achterbankje nodig hebt om kinderen te vervoeren? Klik het er maar in! Het slechts 250 kilo wegende autootje belooft een elektrisch verbruik dat overeenkomt met 1 op 800...

Opel

opelkarlHet belangrijkste nieuws bij Opel is de Karl: een kleine vijfdeurs hatchback die nog onder de Adam en Corsa komt. Hij wordt niet al te goedkoop met een basisprijs van 11 mille, vanbinnen biedt hij voorin wel genoeg ruimte maar achterin kunnen langere mensen hun knieën niet meer kwijt.

Peugeot

Peugeot heeft eigenlijk alleen 'zakelijk' nieuws: enkele types hebben een extra zuinige dieselmotor gekregen, waardoor ze weer in het lage 14%-tarief vallen. Zo ook de 308 SW, bestel je die als Blue HDI 120, dan hoef je veel minder bij je inkomen op te tellen.

Renault

renaultkadjarBij Renault hebben we gekeken naar de nieuwe Espace en de Kadjar. De Espace (Frans voor 'ruimte') was ooit de oer-mpv met 7 volwaardige zitplaatsen. Nu staat er een veel lagere, compactere en sportieve mpv voor je neus. Maar op de achterste bank kunnen alleen nog kinderen zitten. De Kadjar is de Renault-versie van de succesvolle Nissan Qashqai. Onder de motorkap zitten ook dezelfde motoren als de Nissan.

Skoda

Skoda is allang niet meer louter het budgetmerk van Volkswagen, getuige bijvoorbeeld de nieuwe Superb: opnieuw een lel van een zakenauto. Met een wielbasis van 2,84 meter mag je gigantisch veel binnenruimte verwachten en inderdaad: achterin is het werkelijk een balzaal. Ook kijken we naar de Octavia Combi die als 1.4 TSI G-Tec met zijn motor op aardgas als hoogste ooit uit de Ecotest is gekomen. En we plakken met grote trots het predicaat Beste uit de test in de compacte klasse op de nieuwe Fabia.

SsangYong

ssangyongtivoliDit merk heeft ook niet altijd onze volle aandacht, want ze staan vooral bekend om hun grote SUV's en terreinauto's. Maar nu komen ze met een compacte SUV in de klasse van de Opel Mokka en Renault Captur: de Tivoli. Zijn prijs wordt vanaf €22.000, dan heb je een 1.6 liter benzinemotor met 130 pk.

Suzuki

Bij Suzuki is de belangrijkste nieuwe auto de Celerio. Het is de opvolger van de Alto en we hebben er inmiddels ook een review van gemaakt.

Volvo

volvoxc90Bij Volvo staan we stil bij de XC-90: een zeer grote SUV met een flink prijskaartje, die daardoor eigenlijk buiten ons aandachtgebied valt. Maar vanwege zijn innovatieve veiligheidssystemen bespreken we 'm toch: zo heeft hij 'run-off road protection', waarbij de gordels extra worden aangespannen mocht je van de weg afraken en remt hij automatisch af als je op een kruising bij linksaf slaan een tegenligger over het hoofd dreigt te zien. Volvo legt de lat hoog, het bedrijf heeft zich als doel gesteld dat in 2020 geen inzittenden in een nieuwe Volvo meer zullen overlijden als gevolg van een verkeersongeval.

Nu al in de showroom 

Benieuwd naar de kwaliteiten van auto's die op dit moment al in de showroom staan? Lees honderden tests van auto's in onze autovergelijker.