icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Gebruikstips

Autosleutels

Het vervangen van een autosleutel kostte zo'n dertig jaar geleden nauwelijks iets. Een autosleutel was eigenlijk gewoon een fietssleutel die je bij de plaatselijke slotenmaker in de buurt kon laten bijmaken. Dat is nu wel anders.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:20 november 2017

Gebruiktips_autosleutels

Tegenwoordig heeft een auto, vanwege de beveiliging, een sleutel met in de handgreep (‘behuizing’) een ‘transponder’. Dat laatste is een computerchip die bij een startpoging eerst met de auto communiceert over de identiteit. Als de transponder niet de juiste code verzendt - of als er geen transponder is - zal de auto niet starten. Wie zijn autosleutel kwijtraakt, zit vanwege de transponder, meteen ook aan flinke kosten vast. De Consumentenbond zocht uit wat de kosten zijn.

Met computerchip

autosleutelDe simpelste transpondersleutels zien er nog net zo uit als de sleutels 30 jaar geleden. In de behuizing is een transponder weggewerkt, maar je moet nog steeds het deurslot handmatig met de sleutel openen en afsluiten. Bij de wat duurdere auto’s kan de sleutel de auto op afstand ontgrendelen. Bij enkele auto’s uit de (hogere) middenklasse die in dit onderzoek zijn opgenomen, wordt standaard een ‘smart key’ meegeleverd. Die ziet er meestal identiek uit als de sleutel met afstandsbediening, maar je hoeft geen knopje in te drukken om de deuren te ontgrendelen. De auto signaleert zelf dat iemand met de correcte smart key in de buurt is en ontgrendelt bij aanraking automatisch. Ook hoeft de sleutel niet meer in het contactslot; je kunt simpelweg de startknop indrukken.

Nieuwe codes

Wie een sleutel heeft verloren of er één wil bijbestellen, zal de sleutel meestal aanschaffen bij de merkdealer. Die zal via identiteits- en kentekenpapieren controleren of je de eigenaar van  de auto bent. De prijzen via dit officiële kanaal zijn hoog (zie de tabel in de paragraaf hieronder); een sleutel aanschaffen via internet of bij de lokale slotenmaker kan veel besparen. Sleutelmakers geven op hun site aan welke sleutels ze kunnen maken. De leverancier zal de nieuwe sleutel ‘inleren’ op de auto. Dat gaat via een procedure die niet openbaar is, en waarbij alle sleutels, inclusief de nieuwe, digitaal met nieuwe codes aan de auto worden ‘voorgesteld’. Als een transpondersleutel is verloren, moet er een nieuwe code worden geprogrammeerd. Check altijd of de auto met elke sleutel opent en sluit, en - belangrijker nog - of hij correct met de nieuwe transponder communiceert.

Sleutelgeld

De Consumentenbond heeft geïnventariseerd hoeveel een vervangende transpondersleutel, inclusief inleren volgens opgave van de importeur, kost. Er zijn sleutelprijzen opgevraagd van de 60 automerken en -typen die de laatste 5 jaar het meest verkocht zijn. Klik hier voor het overzicht.

Lees ook:

Artikelen binnen Gebruikstips

Alle artikelen