icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Gebruikstips

Autovakantie in Europa

Als je met de auto op vakantie in Europa gaat, moet je weten dat in andere landen de zaken soms anders zijn geregeld. We zetten wat tips over buitenlandse verkeersregels, toltarieven, 'zwarte zaterdagen' en (snel)laadpalen langs de snelweg op een rij.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:16 juli 2018

autovakantie europa illustratie

Wat moet er mee in de auto?

In de meeste landen zijn een gevarendriehoek en veiligheidshesjes verplicht. De uitzonderingen vind je in onderstaand overzicht. Soms geldt de verplichting voor de eigen auto, soms alleen voor een ter plekke gehuurde auto.

Tabel autovakantie

* Voor een auto met aanhanger of caravan zijn 2 gevarendriehoeken verplicht
** Geldt niet voor auto's met xenon- of ledverlichting

Gebruik mobiele telefoon

In de meeste landen is het verboden om tijdens het besturen van een auto de mobiele telefoon te gebruiken. Alleen handsfree bellen is toegestaan. Ook het gebruik van oordopjes of een hoofdtelefoon is in een aantal landen, waaronder Frankrijk, niet toegestaan.

Verbod op flitsinformatie en radardetectie

In Duitsland, Frankrijk en Zwitserland is het niet toegestaan een apparaat (smartphone, tablet, navigatiekastje, etc) te gebruiken dat flitslocaties aangeeft. We raden aan om zo mogelijk de software die dit mogelijk maakt te verwijderen. Alleen uitschakelen van de functie is niet voldoende.

In de volgende landen is radardetectie verboden:

 • België
 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Oostenrijk
 • Zwitserland

In sommige landen is het ook niet toegestaan een navigatieapparaat midden op de ruit te plaatsen, omdat dit het zicht belemmert. Sowieso is het verstandiger deze zo laag mogelijk te plaatsen, zodat je geen dode hoek creëert.

Milieuzones in Duitsland

In Duitsland zijn in veel grote steden, zoals Berlijn, Keulen, Düsseldorf en München, milieuzones aangewezen die verboden zijn voor auto's zonder geldige milieusticker. De aangeschafte sticker is onbeperkt geldig in combinatie met het kenteken van de auto.

Hij is verkrijgbaar:

 • online vanaf €12,50;
 • in ANWB-winkels voor €13,95 (leden) en €14,95 (niet-leden);
 • bij sommige tankstations in Duitsland voor een goedkoper tarief.

Ga naar milieustickervoorduitsland.nl voor informatie over waar de sticker vereist is. Omdat de snelwegen niet door milieuzones lopen, heb je op doorreis door Duitsland geen milieusticker nodig.

Milieusticker voor Parijs

Wil je overdag op een doordeweekse dag in de binnenstad van Parijs rijden, dan moet je een milieuvignet hebben. Dit vignet 'Crit'Air' bestaat uit 6 categoriën, afhankelijk van hoe 'schoon' je voertuig is. Als je alleen over de Périphérique rijdt, heb je in principe geen sticker nodig. Maar let op: de verplichte zone voor het milieuvignet kan tijdelijk vergroot worden op dagen met veel luchtvervuiling. In dat geval heb je dus ook op de ring van Parijs een milieusticker nodig.

Je kunt de sticker bestellen op certificat-air.gouv.fr. Het vignet kost €4,21 inclusief verzendkosten naar Nederland en heeft een levertijd van 3 tot 5 weken. Er zijn commerciële aanbieders die een veelvoud vragen. Bestel het alleen via de officiële site.

Meer informatie vind je op Frankrijk.nl.

Inrijverbod Italiaanse steden

In veel Italiaanse steden gelden maatregelen om auto's te weren, Zona Traffico Limitato (ZTL) genoemd. Parkeren aan de rand van de stad of in een parkeergarage is daar vaak de beste optie.

Italië kent geen ecopas of sticker die geldig is in alle steden, maar er zijn dag- of meerdagenkaarten per stad, te koop in kiosken en winkels. Kijk op de website van de betreffende stad voor meer informatie.

Overzicht milieustickers en milieuzones

Op de site van de ANWB staat een compleet overzicht van alle stickers en zones in Europa

Zwarte zaterdagen

Met name in Frankrijk zijn er zeer drukke zaterdagen in het vakantieseizoen. De 'zwarte zaterdagen' van 2018 zijn:

 • 4 augustus
 • 11 augustus

Rustiger zijn de donderdag en de zondag. Op zondag is er ook nauwelijks vrachtverkeer op de weg.

Ben je toch gebonden aan de zaterdag? Vertrek dan vroeg en stop tijdig, of houd een lange lunchpauze. Op zomerse zaterdagen neemt de drukte in Frankrijk na de lunch af.

Ook voor de belangrijkste tunnels, zoals de Gotthardtunnel, de Mont Blanc- en de Fréjustunnel, kunnen de wachttijden op piekzaterdagen in de uren lopen. Probeer dus ook hier de zaterdag en de spitsuren te omzeilen. Soms kan een pasweg een goed alternatief zijn, zoals bij de Gotthardtunnel.

Tip: ANWB heeft de drukste dagen per vakantieland verzameld en op frankrijkbinnendoor.nl staan leuke routes weg van de snelweg, voor wie het rustig aan wil doen.

  Laadpunten voor elektrische auto's

  Niet in alle Europese landen is er voldoende dekking qua laadpunten voor elektrische auto's.

  • België: in het zuiden is het aantal oplaadpunten dun gezaaid.
  • Duitsland: buiten Berlijn is in de oostelijke helft het aan laadpunten beperkt,
  • Frankrijk: relatief veel oplaadpunten, vooral in en rond Parijs en de grote steden.
  • Italië: alleen voldoende dekking in het noorden.
  • Spanje: vooral rond de grote steden zijn is de dekking redelijk.

  Oplaadpunten vind je via:

  Beide sites bieden gelijknamige apps. Er zijn overzichten per land, en je kunt zoeken op postcode of plaatsnaam.

  Tolbadge Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje

  Er is een tolbadge voor Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje beschikbaar, waarmee je elektronisch tol kunt betalen op de snelwegen en bij automatische tolpoorten, zoals die voor het Viaduct van Millau. Ook kun je ermee betalen bij circa 250 parkeerterreinen en -garages.

  De kosten:

  • Aanschaf via de ANWB: vanaf €18 tot €24.
  • €3 per maand dat je het gebruikt.
  • Reguliere toltarieven.

  Tolwegen

  Via tolwegen ben je vaak sneller op je bestemming, maar de tarieven zijn hoog, vooral in Frankrijk en Spanje. Als je via Zwitserland of Oostenrijk reist, moet je een Autobahnvignet hebben (zie hieronder). Ter indicatie hebben we de tarieven voor een aantal trajecten en tunnels op de onderstaande kaart gezet.

  autovakantie europa

  Tarieven enkele reis

  • Duplextunnel Parijs: €7,40 - €12,70 (tussen 06.00 uur en 22.00 uur), €1,50 - €2,60 (daarbuiten)
  • Viaduct van Millau: €10,10 (tussen 15/6 en 15/9), €8 (daarbuiten)
  • Mont-Blanc en Fréjustunnel: +/-€44 enkele reis, +/- €55 retour voor 7 dagen (per tunnel)
  • Grote-Sint-Bernhardtunnel: +/- €27 enkele reis en +/- €43 maandretour

  Autobahnvignetten

  In Oostenrijk en Zwitserland is er geen tol per traject, maar een vignet voor het gebruik van alle snelwegen.

  • Zwitserland: het vignet voor 2018 is geldig tot eind januari 2019 en kost €38,70.
  • Oostenrijk: er is een vignet voor 10 dagen (€9), 2 maanden (€26,20) of een jaar (€ 87,30). De vignetten moeten achter de voorruit geplakt worden. Vooraf (online) bestellen is het handigst. Kopen bij tankstations net voor de grens (bijvoorbeeld in Duitsland) kan ook.

  Verkeersregels-app

  Met de app GoingAbroad van de Europese Commissie, heb je alle belangrijke verkeersregels in Europese landen handig bij elkaar. De app is gratis en beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone.

  Informatie per land

  Veel praktische informatie over verkeersregels en meer vind je op het vakantieportal van de ANWB op anwb.nl/vakantie/landeninformatie.

  Lees ook:

  Handige websites: