icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autovakantie in Europa

Als je met de auto op vakantie in Europa gaat, moet je weten dat in andere landen de zaken soms anders zijn geregeld. We zetten wat tips over buitenlandse verkeersregels, toltarieven, 'zwarte zaterdagen' en (snel)laadpalen langs de snelweg op een rij.
Gerard Kroon
Gerard Kroon

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  26 juni 2017

autovakantie europa illustratie

Wat moet er mee in de auto?

In de meeste landen zijn een gevarendriehoek en veiligheidshesjes verplicht. De uitzonderingen vind je in onderstaand overzicht. Soms geldt de verplichting voor de eigen auto, soms alleen voor een ter plekke gehuurde auto.

Tabel autovakantie

* Voor een auto met aanhanger of caravan zijn 2 gevarendriehoeken verplicht
** Geldt niet voor auto's met xenon- of ledverlichting

Gebruik mobiele telefoon

In de meeste landen is het verboden om tijdens het besturen van een auto de mobiele telefoon te gebruiken. Alleen handsfree bellen is toegestaan. Ook het gebruik van oordopjes of een hoofdtelefoon is in een aantal landen, waaronder Frankrijk, niet toegestaan.

Verbod op radardetectie

In de volgende landen is radardetectie verboden:

 • België
 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Oostenrijk
 • Zwitserland

In sommige landen is het ook niet toegestaan een navigatieapparaat midden op de ruit te plaatsen, omdat dit het zicht belemmert.

Milieuzones in Duitsland

In Duitsland zijn in veel grote steden, zoals Berlijn, Keulen, Düsseldorf en München, milieuzones aangewezen die verboden zijn voor auto's zonder geldige milieusticker. De aangeschafte sticker is onbeperkt geldig in combinatie met het kenteken van de auto.

Hij is verkrijgbaar:

 • online vanaf €12,50;
 • in ANWB-winkels voor €13,95 (leden) en €14,95 (niet-leden);
 • bij sommige tankstations in Duitsland voor een goedkoper tarief.

Ga naar milieustickervoorduitsland.nl voor informatie over waar de sticker vereist is. Omdat de snelwegen niet door milieuzones lopen, heb je op doorreis door Duitsland geen milieusticker nodig.

Milieusticker voor Parijs

Wil je overdag op een doordeweekse dag in de binnenstad van Parijs rijden, dan moet je een milieuvignet hebben. Dit vignet 'Crit'Air' bestaat uit 6 categoriën, afhankelijk van hoe 'schoon' je voertuig is. Als je alleen over de Périphérique rijdt, heb je in principe geen sticker nodig. Maar let op: de verplichte zone voor het milieuvignet kan tijdelijk vergroot worden op dagen met veel luchtvervuiling. In dat geval heb je dus ook op de ring van Parijs een milieusticker nodig.

Je kunt de sticker bestellen op certificat-air.gouv.fr. Het vignet kost €4,80 inclusief verzendkosten naar Nederland en heeft een levertijd van 3 tot 5 weken. Er zijn commerciële aanbieders die een veelvoud vragen. Bestel het alleen via de officiële site.

Meer informatie vind je op Frankrijk.nl.

Inrijverbod Italiaanse steden

In veel Italiaanse steden gelden vergelijkbare maatregelen om auto's te weren. Parkeren aan de rand van de stad of in een parkeergarage is een betere optie.

Italië kent geen ecopas of sticker die geldig is in alle steden, maar er zijn dag- of meerdagenkaarten per stad, te koop in kiosken en winkels. Kijk op de website van de betreffende stad voor meer informatie.

Overzicht milieustickers en milieuzones

Op de site van de ANWB staat een compleet overzicht van alle stickers en zones in Europa

Zwarte zaterdagen

Met name in Frankrijk zijn er zeer drukke zaterdagen in het vakantieseizoen. De 'zwarte zaterdagen' van 2017 zijn:

 • 29 juli
 • 5 augustus
 • 12 augustus
 • 19 augustus

Rustiger zijn de donderdag en de zondag. Op zondag is er ook nauwelijks vrachtverkeer op de weg.

Ben je toch gebonden aan de zaterdag? Vertrek dan vroeg en stop tijdig, of houd een lange lunchpauze. Op zomerse zaterdagen neemt de drukte in Frankrijk na de lunch af.

Ook voor de belangrijkste tunnels, zoals de Gotthardtunnel, de Mont Blanc- en de Fréjustunnel, kunnen de wachttijden op piekzaterdagen in de uren lopen. Probeer dus ook hier de zaterdag en de spitsuren te omzeilen. Soms kan een pasweg een goed alternatief zijn, zoals bij de Gotthardtunnel.

Tip: zwarte-zaterdag.nl geeft tips en alternatieve routes per land, en op frankrijkbinnendoor.nl staan leuke routes weg van de snelweg, voor wie het rustig aan wil doen.

Laadpunten voor elektrische auto's

Niet in alle Europese landen is er voldoende dekking qua laadpunten voor elektrische auto's.

 • Frankrijk: relatief veel oplaadpunten, vooral in en rond Parijs en de grote steden.
 • Spanje: meeste punten in en rond de grote steden.
 • Italië: alleen voldoende dekking in het noorden.

Oplaadpunten vind je via:

Beide sites bieden gelijknamige apps. Er zijn overzichten per land, en je kunt zoeken op postcode of plaatsnaam.

Tolbadge Frankrijk

Er is een tolbadge voor Frankrijk beschikbaar, waarmee je elektronisch tol kunt betalen op de snelwegen en bij automatische tolpoorten, zoals die voor het Viaduct van Millau. Ook kun je ermee betalen bij circa 300 parkeerterreinen en -garages.

De kosten:

 • Aanschaf via de ANWB: €9,50 voor leden en €11 voor niet-leden.
 • Gebruik: €2,50 per maand.

Tolwegen

Via tolwegen ben je vaak sneller op je bestemming, maar de tarieven zijn hoog, vooral in Frankrijk en Spanje. Als je via Zwitserland of Oostenrijk reist, moet je een Autobahnvignet hebben (zie hieronder). Ter indicatie hebben we de tarieven voor een aantal trajecten en tunnels op de onderstaande kaart gezet.

autovakantie europa

Tarieven enkele reis

 • Duplextunnel Parijs: €7 - €10,50 (tussen 06.00 uur en 22.00 uur), €1,50 - €2 (daarbuiten)
 • Viaduct van Millau: €9,80 (tussen 15/6 en 15/9), €7,80 (daarbuiten)
 • Mont-Blanctunnel: €43,50 enkel reis, €54,30 retour voor 7 dagen
 • Fréjustunnel: €43,50/€44,20 enkele reis, €54,30/€55,20 retour voor 7 dagen vanuit Frankrijk/Italië
 • Grote-Sint-Bernhardtunnel: €27,90 enkele reis en €44,60 maandretour

Autobahnvignetten

In Oostenrijk en Zwitserland is er geen tol per traject, maar een vignet voor het gebruik van alle snelwegen.

 • Zwitserland: het vignet voor 2017 is geldig tot eind januari 2018 en kost €38,50.
 • Oostenrijk: er is een vignet voor 10 dagen (€8,90) en een vignet voor 2 maanden (€25,90). De vignetten moeten achter de voorruit geplakt worden Vooraf (online) bestellen is het handigst.

Verkeersregels-app

Met de app GoingAbroad van de Europese Commissie, heb je alle belangrijke verkeersregels in Europese landen handig bij elkaar. De app is gratis en beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone.

Informatie per land

Veel praktische informatie over verkeersregels en meer vind je op het vakantieportal van de ANWB op anwb.nl/vakantie/landeninformatie.

Lees ook:

Handige websites: