icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Benzinesoort 'E10' in België standaard, Nederland volgt (nog) niet

Nieuws|In België is de overgang van Euro95 naar E10 brandstof afgerond. Ook in Nederland moet men op termijn de overstap gaan maken naar de met tien procent bijgemengde bio-ethanol E10. Is jouw auto geschikt?

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:25 april 2017

95 e10

Door Europese regelgeving zie je in steeds meer landen geen Euro95 meer op de pompzuil, maar alleen nog E10. Dit is een benzinesoort waarin 10% biobrandstof is bijgemengd. In België is Euro95 niet meer verkrijgbaar. Ook in Duitsland is de invoering van E10 al vergevorderd, in Nederland is het nog maar mondjesmaat verkrijgbaar. Wanneer Nederland over zal gaan naar E10 is niet bekend, maar het vindt in ieder geval plaats voor 2020.

Is jouw auto geschikt?

De meeste moderne benzineauto's (die in recente jaren zijn gekocht) kunnen probleemloos op E10 rijden. Maar niet elke benzineauto kan deze nieuwe benzine gebruiken. Op de website e10check.nl kan iedereen nagaan of zijn of haar voertuig hiervoor geschikt is.

Omdat niet alle benzineauto's E10 kunnen tanken, zal er nog geruime tijd de reguliere Euro95 en Super, allebei met maximaal 5% bio-ethanol bijmenging, bij de Nederlandse tankstations leverbaar zijn.

 

Lees meer over: