icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Botsproeven november: Maserati veiliger dan BMW?

Nieuws|Bijna de helft van de 11 geteste auto’s haalt slechts 4 sterren bij de botsproeven. De innovatieve lichtgewicht veiligheidskooi van de BMW i3 is niet voldoende om maximale 5 sterren te waarborgen. De eerste Maserati die een botsproef ondergaat, haalt wel de maximumscore.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:27 november 2013

crashtest 201311 bmw i3

Botsproeforganisatie Euro NCAP toetste weer een grote groep auto's op veiligheid. Niet alle auto's wisten de maximale 5 sterren te scoren. De BMW i3, Ford EcoSport, Mercedes-Benz Citan Kombi, Nissan Note en Volkswagen Transporter T5 bleven steken op 4 sterren.

Misschien wel de grootste teleurstelling is de BMW i3, met zijn veiligheidskooi van met koolstofvezel versterkte kunststof (carbon). Die kooi presteert naar behoren, des te teleurstellender dat de auto niet de maximale 5 sterren scoort. Debet hier aan zijn te lage deelscores voor veiligheidssystemen en voetgangersbescherming.

Aangepaste Mercedes

De Mercedes-Benz Citan Kombi passeerde eerder dit jaar al de revue. Toon scoorde hij met 3 sterren flink onder de maat. Mercedes voerde daarom verbeteringen door, met een extra ster tot gevolg.

Ook Infiniti gaat verbeteringen doorvoeren aan de geteste Q50, ondanks dat deze auto 5 sterren scoort. Het merk vindt dat de score voor de botsing van opzij met een paal beter kan.

De andere vijftsterrenscores deze maand: de Ford Tourneo Connect, Maserati Ghibli, Mazda 3, Mitsubishi Outlander PHEV (plugin-hybride) en Peugeot 308.

In 2014 minder vijfsterrenscores?

De Maserati Ghibli is de eerste door Euro NCAP geteste auto van dit merk. Hij scoort de volle 5 sterren. Kanttekening bij onder meer deze Maserati is wel dat bij een hertest in 2014 de auto flink zou terugvallen, omdat de dan beoordeelde veiligheidssystemen niet op deze auto leverbaar zijn.

Vanaf 2014 worden automatische noodremsystemen (AEB) en rijbaanassistentie (LKA/LKW) meegenomen in de totaalscore. Dergelijke systemen hebben een groot veiligheidspotentieel. Zodra ze onderdeel zijn van het botsprotocol, zal de toepassing van deze systemen hopelijk een vlucht nemen, zoals eerder ook bij elektronische stabiliteitscontrole (ESC) gebeurde.

Bekijk de uitgebreide botsproefresultaten, alle Advanced Rewards of bekijk nog vele andere testaspecten (comfort, ruimte, verbruik, etc) voor meer dan 700 auto's in onze autovergelijker.