icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Botsproefresultaten oktober: goed, met opmerkelijke verschillen

Nieuws|De nieuwste botsproefresultaten brengen goed en slechts nieuws. Alle geteste auto's scoren goed als het op passieve veiligheid aan komt. Bij het voorkomen van ongelukken valt er echter nog veel te verbeteren.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:23 oktober 2013


crashtest 2013 mercedes-benz claIn oktober zijn door Euro NCAP 4 auto's getoetst op botsveiligheid. Op het eerste gezicht geen verassende resultaten. De Jeep Cherokee, Mercedes-Benz CLA-klasse, Peugeot 2008 en Suzuki SX4 S-Cross halen alle de maximale 5 sterren. Ondanks deze prima scores zijn er toch opmerkelijke verschillen.  Zo bieden de stoelen en hoofdsteunen van de Jeep en Peugeot geen goede bescherming tegen een whiplash, terwijl Mercedes en Suzuki dit wel voor elkaar krijgen.

Voorkomen beter dan genezen

Nog grotere verschillen zien we bij actieve veiligheid; het voorkomen van ongelukken. Mercedes levert een hele waslijst aan elektronische hulpmiddelen. Systemen die waarschuwen voor een dreigende aanrijding of bij gedetecteerde vermoeidheid zijn zelfs standaard op de CLA. Bij de 3 andere merken zul je naar deze en veel andere systemen tevergeefs zoeken op de optielijst. Nu komen ze daar nog mee weg, maar vanaf 2014 zijn noodremsystemen en rijbaanassistentie opgenomen in het testprotocol van Euro NCAP. Biedt een fabrikant geen enkele van deze systemen aan, dan is het bijna onmogelijk om 5 sterren te scoren.

Bekijk de uitgebreide botsproefresultaten, alle Advanced Rewards of bekijk nog vele andere testaspecten (comfort, ruimte, verbruik, etc) voor meer dan 700 auto's in onze autovergelijker.