icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Botsproeven op de schop

Nieuws|Botsproeforganisatie Euro NCAP heeft haar veiligheidstests flink aangescherpt. 2014 wordt het jaar van actieve systemen, die waarschuwen vóór en/of ingrijpen bij een dreigende aanrijding. Een vijfsterrenscore zonder deze systemen wordt bijna onmogelijk. De nieuwe Nissan Qashqai is de eerste testkandidaat.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:26 februari 2014

Nissan Qashqai

Auto's zijn de laatste 15 jaar flink veiliger geworden, mede door de tests van Euro NCAP. De grootste winst die nog geboekt kan worden ligt op het vlak van de actieve veiligheid. Actieve systemen waarschuwen of grijpen zelf in om dreigende aanrijdingen te verzachten en indien mogelijk te voorkomen. Ze kunnen zorgen voor duizenden minder verkeersdoden per jaar - alleen al in Europa - en een nog grotere reductie van het aantal gewonden en materiële schades. Drie van dergelijke systemen zijn per 2014 opgenomen in het testprotocol.

Automatisch remmen

De toevoegingen betreffen 2 automatische noodremsystemen (AEB) en rijbaanassistentie (LDW/LKA).

  • AEB ('Autonomous Emergency Braking') waarschuwt en/of remt zelf bij een dreigende kopstaartbotsing. Zowel AEB-systemen voor lage snelheid (stad) als hogere snelheid worden door Euro NCAP beoordeeld.
  • LDW ('Lane Departure Warning') waarschuwt bij onbedoelde overschrijding van de wegbelijning en LKA ('Lane Keeping Assist') corrigeert dan ook zelf.

Voor auto's zonder deze systemen zijn de maximale 5 sterren vanaf nu zo goed als onhaalbaar. Dit stimuleert autofabrikanten om actieve veiligheidssystemen standaard of optioneel op nieuwe auto's te leveren. Deze aanpak is eerder ook succesvol gebleken bij het inmiddels voor nieuwe auto's wettelijk verplichte ESC (stabiliteitscontrole).

Veilige Qashqai

De Nissan Qashqai is de eerste auto die aan het aangescherpte testprotocol wordt onderworpen. Hij haalt 5 sterren, onder meer dankzij de actieve veiligheidssystemen waarmee Nissans nieuwe suv kan worden uitgerust. Zo is vanaf het Connect-uitrustingsniveau het zogenaamde "Safety Shield" standaard. Dit pakket bevat een noodremsysteem - dat zowel binnen als buiten de bebouwde kom (>50 km/u) zijn waarde heeft - rijbaanassistentie (LDW) en snelheidsassistentie met verkeersbordherkenning.

Ook in de reguliere crashtests doet de Nissan het goed. Bij de frontale botsing en botsingen van opzij is de letselkans gering. Verbeterpunt zijn de stoelen en hoofdsteunen voorin; deze bieden geen optimale bescherming tegen een whiplash.