icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Lancia Ypsilon haalt bedroevend lage score bij crashtest

Nieuws|11 van de 15 gebotste auto's in de jongste crashtest scoren de volle 5 sterren. Maar 2 komen niet hoger dan 4 sterren, ééntje krijgt er 3 en het absolute dieptepunt is de Lancia Ypsilon met een magere 2 sterren.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:2 december 2015

Lancia-Ypsilon-haalt-bedroevend-lage-score-bij-crashtest

De 3 sterren gaan naar de BMW Z4: een al wat langer bestaande roadster van BMW. Hij blijft vooral achter op het aanbod van actieve veiligheidssystemen. Maar de Lancia Ypsilon maakt het met zijn 2 sterren wel erg bont! Belangrijkste oorzaken zijn het lage veiligheidsniveau voor de achterinzittenden en de volledige afwezigheid van actieve veiligheidssystemen. Deze kleine stadsauto van Lancia is als nieuw model in 2011 geïntroduceerd en heeft in 2015 een kleine facelift gekregen. Maar het veiligheidsniveau is niet aangepakt...

Frontale botsproef

Sinds 2015 heeft botsproeforganisatie Euro NCAP een extra frontale botsproef ingevoerd. Naast de bestaande proef over de halve breedte is er nu ook een botsing tegen een vast obstakel over de volle breedte. De nieuwe frontale botsing stelt met name de airbags en gordels op de proef, waar bij de originele frontale botsproef het zwaartepunt ligt bij de structuur en kreukelzones van de auto. Ook in de crashtests van december 2015 hebben meerdere auto's moeite om daar goed te scoren, vooral bij de achterinzittenden.

4 sterren voor Mini Clubman en Nissan Navara

De Mini Clubman (een kleine stationwagen) en de Nissan Navara (een pick-up met achterbank en open laadbak) krijgen allebei 4 sterren. Beide auto's laten ze steken vallen bij de actieve veiligheidssystemen en ze halen niet de hoogste subscores bij de kinderveiligheid en voetgangersveiligheid.

Bekijk de uitgebreide resultaten van de meest recente botsproeven. Zie onze Autovergelijker voor uitgebreide testinformatie, waarin naast veiligheid ook aandacht is voor: rijden en gebruik, brandstofverbruik, autokosten en betrouwbaarheid.