icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Extra test en aanscherping botproeven

Nieuws|Botsproeforganisatie Euro NCAP heeft haar veiligheidstests opnieuw aangescherpt. De eerste auto die hieraan werd onderworpen, de Audi TT, scoorde 4 van de maximale 5 sterren. Ook twee busjes werden getest; ze kwamen niet verder dan 3 sterren.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:25 februari 2015

crashtest audi tt 2015

De belangrijkste wijziging bij de botsproeven in 2015 is de toevoeging van een extra frontale botstest. Naast de test waarbij er een 40% overlap is met een vervormbaar botsblok, heeft de extra test 100% overlap met een niet-vervormbaar blok. Bij deze nieuwe test vervormt de voorkant van de auto minder, met hogere krachten op de inzittenden (testdummies) tot gevolg. Zo kan de kwaliteit van de airbags en gordels beter worden beoordeeld.

5 sterren moeilijker

Andere wijzigingen dit jaar zijn een iets verzwaarde test van opzij met paal en een aanscherping van de eisen om 5 sterren te scoren. Hiervoor zijn nu hogere deelscores op veiligheidssystemen en voetgangersveiligheid nodig. Van de 20 auto's die in 2014 de maximale 5 sterren scoorde, zou zeker een kwart een ster in moeten leveren wanneer ze langs de lat van 2015 worden gelegd.

Audi TT

De Audi TT scoort 4 sterren. De vijfde ster laat hij liggen door een te lage deelscore op kindveiligheid en veiligheidssystemen. De door Audi aanbevolen kinderzitjes pasten niet achterin als de voorstoelen normaal werden ingesteld. Bij een sportcoupé is ruimte van ondergeschikt belang, dus dat is nog enigszins te begrijpen. Wel vreemd is het ontbreken van een automatisch noodremsysteem. Op veel andere Audi's is dit wel leverbaar. Pluspunt is de hoogste score voor voetgangersveiligheid ooit.

Busjes weer ondermaats

Zoals we helaas vaker zien bij busjes, scoren de Opel Vivaro en nagenoeg identieke Renault Trafic met 3 sterren ondermaats op veiligheid. Zo wordt er bespaard op airbags: een passagiersairbag, hoofd- en zijairbags zijn niet standaard. Ook moderne veiligheidssystemen ontbreken. Dat dit veel beter kan, bewijzen onder meer Ford met de Transit en Mercedes met de V-klasse.

Bekijk de uitgebreide resultaten van de meest recente botsproeven. Zie onze Autovergelijker voor uitgebreide testinformatie. Met naast veiligheid, ook aandacht voor rijden en gebruik, brandstofverbruik, autokosten en betrouwbaarheid.