icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fiat Panda Cross struikelt over nieuwe botstest

Nieuws|De Fiat Panda Cross bewijst het nut van de nieuwe frontale botsproef. De Fiat schiet hier tekort en scoort mede daardoor slechts 3 sterren bij de veiligheidstests van juni. De Hyundai i20 en Skoda Superb scoren respectievelijk 4 en 5 sterren.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:24 juni 2015

crashtest_201506_fiat_panda_cross_220x170

Sinds 2015 heeft botsproeforganisatie Euro NCAP een extra frontale botsproef ingevoerd. Niet voor niets, zo blijkt. De Fiat Panda Cross valt hier namelijk behoorlijk door de mand. De nieuwe frontale botsing stelt met name de airbags en gordels op de proef, waar bij de originele frontale botsproef het zwaartepunt ligt bij de structuur en kreukelzones van de auto.

Vooral achterin blijken de gordels in de Panda Cross onder de maat, door het ontbreken van gordelspanners. De krachten op de borstkas zijn daardoor ronduit hoog. Door deze en andere tekortkomingen scoort de auto 3 van de maximale 5 sterren.

Superbe veiligheid?

Dat het ook met de strengere eisen van dit jaar beter kan, laat Skoda zien met de Superb. De grootste auto van het Tsjechische merk doet het op alle testaspecten goed, waardoor hij ruimschoots 5 sterren verdient. Skoda biedt daarbij verschillende actieve veiligheidssystemen aan om de auto zo veilig mogelijk te maken.

In Nederland is de Superb standaard voorzien van Front Assist, een automatisch noodremsysteem. Het functioneert goed, blijkt uit verschillende tests. Zo weet het tot 70 km/h een ongeluk compleet te voorkomen als er wordt ingereden op een langzaam rijdende auto en de bestuurder niet reageert op de waarschuwing.

Minder sterren, toch veiliger

De derde geteste auto is de Hyundai i20. De vorige generatie i20 scoorde in 2009 de volle 5 sterren. De nieuwe moet het met een ster minder doen. Dat betekent niet dat hij minder veilig is. Integendeel, door de iedere jaar aangescherpte botsproeven is het gewoonweg lastiger 5 sterren te scoren. Grote tekortkomingen kent de i20 niet, maar onder andere een ontbrekend noodremsysteem kost hem punten.

Bekijk de uitgebreide resultaten van de meest recente botsproeven. Zie onze Autovergelijker voor uitgebreide testinformatie. Met naast veiligheid, ook aandacht voor: rijden en gebruik, brandstofverbruik, autokosten en betrouwbaarheid.