icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veiligheidstests: is goedkoop minder veilig?

Nieuws|In de meest recente veiligheidstests zijn 2 van de 6 geteste auto’s vriendelijk geprijsd. De Suzuki Celerio scoort slechts 3 sterren. De Skoda Fabia laat echter zien dat een relatief goedkope auto vergelijkbaar kan scoren als een - ook geteste, 6 keer zo dure - Tesla Model S.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:5 november 2014

crashtest tesla model s

Om de prijs van auto's te drukken wordt soms op veiligheid beknibbeld. Zo kiest Suzuki ervoor standaard geen zij-airbags op de Celerio te leveren. Mede hierdoor scoort de auto slechts 3 van de 5 sterren in de veiligheidstests van Euro NCAP. Dat een veilige auto niet de hoofdprijs hoeft te kosten laat de Skoda met de Fabia zien. Het is de eerste auto in zijn klasse die met de verscherpte eisen van 2014 een vijfsterrenscore weet te halen.

Tesla: nipt 5 sterren

Minder verassend, want vele malen duurder, is eenzelfde vijfsterrenscore van de Tesla Model S. Dat deze elektrische auto de maximale score bereikt, is op zich een prestatie van het nog jonge Tesla. Kanttekening is wel dat de score maar nèt gehaald wordt. Kritieke punten zijn de botsing van opzij met een paal - waar de auto slechte bescherming voor de borstkas biedt - en de afwezigheid van actieve veiligheidssystemen. Dat laatste is opmerkelijk omdat op andere vlakken, zoals aandrijf- en dashboardtechniek, de auto wel vooraan loopt. Op het gebied van actieve veiligheidssystemen, die zelf waarschuwen en/of ingrijpen bij een dreigende aanrijding, is alleen rijbaanassistentie leverbaar. Dit systeem, standaard aanwezig, voorkomt ongewenst verlaten van de rijbaan of -strook.

Renault past Mégane aan

De Renault Mégane haalde eerder dit jaar nog 3 sterren en liep de vierde ster mis op een ontbrekende vertalingen bij het waarschuwen voor niet vastzittende gordels. Dit heeft Renault gecorrigeerd waardoor de Mégane nu voor 4 sterren in aanmerking komt. De laatste 2 auto's van de in november op veiligheid geteste auto's zijn de BMW 2-serie Active Tourer en Nissan Pulsar. Beide auto's zijn compleet nieuwe modellen en scoren 5 sterren, mede dankzij het ruime aanbod aan actieve veiligheidssystemen. Zowel de BMW als de Nissan krijgt punten voor een automatisch noodremsysteem (AEB).

Lees meer over de recentste veiligheidstests.