icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Botsproeven mei: Hyundai i10 en Mercedes C-klasse

Nieuws|De nieuwe Mercedes C-klasse zet een topresultaat neer bij de meest recente veiligheidstests. Mede dankzij moderne veiligheidssystemen die aanrijdingen voorkomen of verzachten. De ook geteste Hyundai i10 mist dergelijke snufjes, maar scoort ook prima.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:14 mei 2014

crashtest mei 2014 - mercedes c-klasse

Volvo heeft veiligheid hoog in het vaandel, maar ook Mercedes-Benz heeft een historie van veiligheidsinnovaties. Traditiegetrouw debuteren die in het topmodel, de S-klasse, maar ze vinden later ook hun weg naar beneden. Zo ook naar deze nieuwe C-klasse. De maximale 5 sterren die hij scoort in de botstest zijn mede te danken aan de veiligheidssystemen waarmee hij is uitgerust.

Mercedes: 5 sterren dankzij veiligheidssystemen

Om in de veiligheidstests van botsproeforganisatie Euro NCAP voor 5 sterren in aanmerking te komen, is het vanaf 2014 haast onontkoombaar dat een auto is uitgerust met actieve veiligheidssystemen. Deze waarschuwen of grijpen zelf in om een botsing te voorkomen of verzachten.

Zo beschikt de Mercedes C-klasse standaard over een automatisch noodremsysteem en vermoeidheidsdetectie. Optioneel zijn een hele waslijst aan veiligheidssystemen, waaronder rijbaan- en dodehoekassistentie, die kunnen ingrijpen bij respectievelijk onbedoeld verlaten van de rijbaan en een object in de dode hoek. Worden alle opties aangevinkt, dan zit je niet ver van een zelfrijdende auto af.

Hyundai: goed met 4 sterren

De ook geteste Hyundai i10 scoort vergelijkbaar met zijn belangrijkste concurrenten - de drieling Volkswagen up, Skoda Citigo en Seat Mii. Toch scoort de i10 niet 5 sterren, net als deze drieling. Debet daaraan is het in 2014 verzwaarde testprotocol.

De Hyundai i10 is een stadsauto met een veel lagere instapprijs dan de Mercedes C-klasse. Daarom is het enigszins te begrijpen dat niet alle veiligheidssystemen die Mercedes aanbiedt ook op de i10 te bestellen zijn.

Jammer is wel dat Hyundai niet ten minste een automatisch noodremsysteem op de optielijst heeft staan; een enkele concurrent heeft dat al wel in deze klasse. Dat is dan ook meteen de grootste smet op het blazoen van de kleine Hyundai, die daardoor wel de maximale 5 sterren misloopt. Als het aankomt op de traditionele botsveiligheid - de prestaties in de verschillende crashtests - zet hij namelijk scores neer die in deze klasse tot de betere behoren.