icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Chinese topper bij botsproeven

Nieuws|Voor het haalt eerst een Chinese autofabrikant de maximale score bij de botsproeven. De Qoros 3 haalt 5 sterren, net als de ook geteste Kia Carens.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:25 september 2013

crashtest 2013 qoros 3 sedan

Auto's van Chinese afkomst scoorden in voorgaande crashtests ondermaats tot ronduit slecht, zoals Landwind een aantal jaar terug. Het nieuwe merk Qoros liet al weten niet te besparen op veiligheid en zich te richten op de maximale 5 sterren in de botsproeftest van Euro NCAP. Nu blijkt de fabrikant die score inderdaad te halen met de Qoros 3. Bij alle deelscores wordt bovendien ruimschoots voldaan aan de limietwaarden voor deze maximumscore. De auto kent op veiligheidsgebied geen echte zwakke punten. De verkoopstart van het merk in Nederland zal nog even op zich laten wachten. De Qoros 3 wordt eerst verkocht in Slowakije, dat als een soort proeftuin zal worden gebruikt.

Letselkans borstkas

Ook de nieuwe Kia Carens haalt de maximale 5 sterren in de botstest. Het voorgaande model kon bij de botsproeven in 2007 nog geen potten breken, maar Kia heeft de veiligheid gelukkig naar een hoger plan getild. Er is echter nog iets ruimte voor verbetering bij de botsing van opzij met een paal. Hier is de bescherming van de borstkas niet optimaal.