icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Checklist auto kopen

Nieuwe auto kopen? Dan is er van alles te regelen, bijvoorbeeld het kentekenbewijs overzetten, de verzekering regelen en eventueel je oude auto verkopen. Gebruik de checklijst om het kopen van een nieuwe auto zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen


Volgorde formaliteiten

 1. bmwpvito3Kentekenbewijs overzetten;
 2. Vrijwaringsbewijs van je oude auto krijgen;
 3. Auto verzekeren;
 4. Eventueel nieuwe APK-keuring en doorgeven kilometerstand.

Kentekenbewijs overzetten

 1. Als je een auto koopt, moet je het kentekenbewijs op jouw naam te zetten. Koop je van een bedrijf, dan kan het bedrijf dit meestal zelf regelen. Bekijk wel van te voren of het autobedrijf overschrijvingen mag regelen.
 2. Koop je van een particulier, dan is het slim om samen met de verkoper naar een postagentschap te gaan. Je kunt een auto op je naam laten schrijven of je auto laten overschrijven als je ouder bent dan 18 jaar.

Om een kentekenbewijs op jouw naam te laten zetten, heb je nodig:

 • een geldig legitimatiebewijs;
 • het tenaamstellingsbewijs (deel 1A en 1B, bij oudere auto's deel I & II);
 • het overschrijvingsbewijs (deel 2, bij oudere auto's deel III).

Als je een kentekenbewijs op jouw naam laat zetten, doe je daarmee automatisch aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. Je ontvangt vanzelf een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.

Kentekenbewijs niet compleet

Mis je delen van het kentekenbewijs, dan moet je eerst een vervangend kentekenbewijs aanvragen voordat het voertuig op naam van de koper kan worden overgeschreven. Het CBR heeft nodig:

 • Voertuigbewijs;
 • Tenaamstellingsbewijs;
 • Overschrijvingsbewijs.

Auto verzekeren: minimaal WA-verzekerd

Vanaf het moment dat het voertuig op jouw naam staat, moet de auto minimaal WA-verzekerd zijn. Hiervan krijg je geen bericht. Je moet dus zelf op zoek naar een verzekeringsmaatschappij of bij je huidige verzekeraar van tevoren het nieuwe kenteken doorgeven.

APK-keuring

Je nieuwe auto moet ook APK goedgekeurd zijn. Let bij het kopen van een tweedehandsauto altijd op wanneer de auto weer APK gekeurd moet worden. Vergeten te vragen of na te kijken? Op de site van de RDW kun je eenvoudig nagaan wanneer de auto voor het laatst is gekeurd. Nadat je het nummerbord hebt ingevoerd krijg je te zien hoe lang je APK nog loopt. Vanaf de datum dat de auto op jouw naam staat, ben je er als eigenaar verantwoordelijk voor dat je auto ook gekeurd is.

Lees meer over de APK-keuring.

Boetes

Is je auto niet verzekerd of rijdt deze zonder APK-keuring rond? Dan kun je een boete krijgen. Het RDW kan deze zaken erg eenvoudig controleren. Zijn de verzekering en APK niet op orde, dan krijgt de kentekenhouder van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) een boete toegstuurd. Op dezelfde manier wordt door de Belastingdienst gecontroleerd of de motorrijtuigenbelasting is betaald. Zorg er daarom voor dat bij de koop van een auto alle formaliteiten goed zijn geregeld.  

Auto verkopen

Andersom geldt hetzelfde. Als je een auto verkoopt, moet je ervoor zorgen dat het voertuig op naam van de koper wordt gezet. Gebeurt dat niet, dan blijf jij aansprakelijk voor de voertuiggebonden verplichtingen en eventuele bekeuringen. Zorg er bij de verkoop van een auto dan ook voor dat je een officieel vrijwaringsbewijs krijgt. Je kunt dit, bij particuliere verkoop, op het postkantoor regelen. Verkoop je je auto aan een garage, dan kunnen zij dit ook voor je regelen. Kijk van te voren na of het autobedrijf van het RDW vrijwaringsbewijzen mag uitschrijven. Je herkent dit aan een groen-wit gestreept schild met de sticker 'Erkend bedrijf voor de afgifte van RDW-vrijwaringsbewijzen'. 

Verplichte registratie kilometerstand

Tot slot is het tegenwoordig verplicht om bij de APK-keuring de kilometerstand van  de auto door te geven. Reden hiervoor is dat vaak fraude werd gepleegd met kilometerstanden. De kilometerstand wordt vervolgens vastgelegd in de databank van de Stichting Nationale Auto Pas, die in 1991 is opgericht. Via deze stichting kun je de kilometerhistorie zien van auto's bij de 6500 aangesloten autobedrijven.

Lees meer: 

 • Zoek de goedkoopste autoverzekering voor jouw situatie;
 • Maak je autoverzekering milieuvriendelijk met een groene autopolis;
 • Autopas.nl: alles over de kilometerstand van je auto;
 • RDW.nl: meer informatie voor bezit van een auto.