icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Crashtestresultaten april 2017

Nieuws|De Europese crashtestorganisatie Euro NCAP heeft in april 2017 2 crashtests uitgevoerd... waar wij er maar één van publiceren. Waarom? De Fiat Doblò is ook getest, maar dit model is in Nederland niet meer leverbaar. Wel leverbaar is de nieuwe BMW 5-serie. Die brengt het er met 5 sterren in grote lijnen wel goed van af, maar wel met wat pijnpuntjes.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:12 april 2017

ct1704_bmw5serie

BMW 5-serie: wél 5 sterren...

...maar zelfs in deze dure klasse is er nog wel wat aan te merken. Het is bijvoorbeeld verbazingwekkend – vooral voor zijn klasse – dat hij geen rijbaanassistent standaard heeft. Ook bij de bescherming van volwassen inzittenden scoort hij weliswaar best goed, maar zeker niet als beste in zijn klasse. Bij de frontale aanrijding over de volle breedte ontvouwde de knieairbag aan de bestuurderskant niet snel genoeg, daar heeft de auto puntenaftrek voor gekregen. Ook loopt de nek van de bestuurder en de borstkas van een passagier een verhoogde kans op letsel op.

Kinderen in hun zitje brengen het er in de meeste gevallen goed van af, alleen bij de aanrijding over de halve breedte krijgt een 6-jarig kind veel kracht op de borst te verwerken.

De 5-serie heeft een actieve motorkap, bij een aanrijding met een voetganger schiet deze omhoog en verkleint hiermee de letselkans. Het lichaam heeft dan overall een lage letselkans, alleen bij de heupen op de harde motorkaprand is de kans op letsel wat hoger. Vaak zal het zo ver niet komen, dan heeft het standaard automatische noodremsysteem het pijnlijke contact al lang voorkomen. Dit systeem functioneert in de stad en bij snelwegsnelheden zeer goed. Daarnaast heeft hij ook een simpele snelheidsbegrenzer en een gordelherinnering voor alle zitplaatsen.

Fiat Doblò: slechts 3 sterren

In andere Europese landen wordt de Doblò, de middenklasse MPV gebaseerd op een bestelauto, nog wel nieuw geleverd. In Nederland is de auto inmiddels uit de prijslijst verdwenen. Voor die andere markten is het interessant om te weten dat de auto maar 3 sterren scoort. De auto kwam, samen met haar zustermodel Opel Combo, al in 2010 op de markt en alleen de Doblò is in 2015 licht gefacelift. De facelift kan niet verhullen dat het ontwerp al 7 jaar oud is en bijvoorbeeld geen moderne actieve veiligheidssystemen aan boord heeft. Er is geen aanvullend pakket leverbaar van actieve veiligheidssystemen, zoals een automatisch noodremsysteem of een rijbaanassistent, dus dat kan de score ook niet verhogen. 

De Doblò is niet het enige model van Fiat dat al lange tijd meeloopt. Ook bij andere modellen, zoals de 500, loopt het veiligheidsniveau flink achter op de concurrentie. Opel heeft niet meegedaan met de facelift van 2015 maar heeft juist een compleet nieuw model Combo in ontwikkeling. Deze zal begin 2018 worden gebotstest. 

Bekijk ook: