icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Crashtestresultaten mei 2017

Test|De Europese crashtestorganisatie Euro NCAP heeft in mei 2017 6 crashtests uitgevoerd met 4 verschillende nieuwe auto's. Waarom niet 4 uit 4? Omdat bij de Nissan Micra en de Suzuki Swift getest is zonder en met veiligheidspakket. De Mini Countryman en de Skoda Kodiaq hebben standaard voldoende veiligheidssystemen en komen allebei met de volle 5 sterren uit de test. 

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:31 mei 2017

Suzuki_Swift_ct1705

Nissan Micra: alleen mét pakket 5 sterren

Nissan_Micra_ct1705De nieuwe Nissan Micra is op 2 manieren gebotstest: zonder en mét veiligheidspakket. Dit ‘safety pack’ is voor €500 bijbestelbaar en omvat een automatisch noodremsysteem met voetgangersdetectie, verkeersbordherkenning en een grootlicht- en rijbaanassistent. Opvallend detail: tot medio mei dit jaar stond het pakket als ‘5* NCAP’ in de Micra Configurator geadverteerd, daarmee implicerend dat de auto mét pakket de volle 5 sterren zou gaan halen. Inmiddels is de tekst in alle uitlatingen aangepast.

Nu de tests zijn volbracht, blijkt de auto mét pakket inderdaad 5 sterren te hebben behaald. Zonder pakket blijft de sterrenscore steken op 4.

Volwassen inzittenden zijn in de auto over het algemeen goed beschermd. Alleen bij de frontale aanrijding over de volle breedte kan een achterpassagier onder de gordel door schuiven, met als gevolg een verhoogde letselkans. En bij een aanrijding van achteren (‘kop-staart’) blijken de hoofden van passagiers achterin onvoldoende beschermd tegen whiplash. Bij een frontale botsing over de halve breedte krijgt een 6-jarig kind wel veel kracht op de borst te verwerken.

Suzuki Swift: standaard 3, met pakket 4 sterren

Suzuki_Swift_ct1705De nieuwe Swift, 1 van de compacte auto’s van Suzuki op dit moment, scoort zonder veiligheidspakket slechts 3 sterren. En mét pakket gaat de score omhoog naar 4.

Volwassen inzittenden worden namelijk niet in alle botsingssituaties goed beschermd. Bij de frontale botsing over de volle breedte krijgen zowel de borststreek van de bestuurder als een passagier achterin hoge krachten te verwerken. En bij een ‘kop-staart’ hebben de nekken van achterinzittenden een hoge kans op whiplash-letsel. Ook kinderen in hun stoeltjes zijn niet in alle situaties goed beschermd. Bij de frontale aanrijding over de halve breedte is er kans op nek- of borstletsel van een 6-jarig kind en een wat lagere kans op nekletsel bij een 10-jarig kind. Bij een aanrijding van opzij is er juist weer kans op borstletsel bij het 10-jarige kind.

Bij Suzuki heet het veiligheidspakket het ‘Radar Brake Support’-pack. In dit pack zit onder meer een automatisch noodremsysteem. Dit werkt binnen de stadsgrenzen voldoende, blijkt uit de test. Op de snel- en buitenweg werkt het zelfs goed. Een simpele snelheidsbegrenzer is ook leverbaar, die valt niet onder dit pakket.

Mini Countryman: 'gewoon' 5 sterren

Mini_Countryman_ct1705Met de Countryman simpel als verhoogde versie van de Mini One wegzetten doe je hem tekort. De buitenmaten zijn pittig en qua rijeigenschappen en veiligheidsniveau zou hij zich aan andere MPV’s moeten kunnen spiegelen. Met het veiligheidsniveau is dat zeker gelukt, want hij scoort in de crashtests de volle 5 sterren.

Binnen de bebouwde kom functioneert het standaard automatisch noodremsysteem goed. Op provinciale wegen en snelwegen werkt het systeem voldoende. Een simpele snelheidsbegrenzer is ook standaard.

Skoda Kodiaq: ook 'gewoon' 5 sterren

Skoda_Kodiaq_ct1705De Kodiaq, de grote crossover van Skoda, is het eigenlijk aan zijn stand verplicht om ook zonder optionele veiligheidsuitrusting ‘gewoon’ de volle 5 sterren te scoren. En dat doet hij dan ook.

Binnen de bebouwde kom functioneert het standaard automatische noodremsysteem goed. Ook op snelwegsnelheden weet het systeem de meeste aanrijdingen te voorkomen. De auto beschikt ook standaard over een simpele snelheidsbegrenzer. 

Bekijk ook: 

Artikelen binnen Koopadvies

Alle artikelen