icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Crashtestresultaten voor de Volvo S90/V90 en de Ford Mustang

Nieuws|Euro NCAP heeft in januari 2017 3 nieuwe auto's getest. Autokopers zijn het meest geïnteresseerd in de resultaten van de Volvo S90 (sedan) en zijn zustermodel V90 (stationwagen). Daarnaast is ook de Amerikaanse Ford Mustang getest. Deze wordt in Nederland erg weinig verkocht. Dat komt vooral door zijn hoge CO2-taks.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:25 januari 2017

Volvo S90 ct 1701

Volvo S90 en V90

Net zoals hun grote SUV-broer XC90 (getest in september 2015), komen nu ook de sedan S90 en stationwagen V90 met zeer hoge cijfers uit de crashtest. De lijst met passieve en actieve veiligheidssystemen is prettig lang en mede daardoor komen volwassen en jeugdige inzittenden er bij een ongeval redelijk ongeschonden vanaf. 

Alleen bij een frontale aanrijding over de volle breedte zijn de krachten op de borstkas bij een passagier die achterin zit wat hoog, maar verder is de letselkans voor volwassenen relatief laag. Ook het standaard aanwezige 'City Safety'-noodremsysteem verlaagt de eventuele kans op whiplash nog verder, omdat het bij alle snelheden optimaal functioneert.

Het City Safety-systeem detecteert ook voetgangers en zal een aanrijding met hen in veel gevallen voorkomen. Mocht de Volvo onverhoopt toch een voetganger raken, dan is de kans op hoofdletsel geminimaliseerd doordat de motorkap automatisch enkele centimeters omhoog komt. De bumpers zijn ook 'zacht' voor de benen, alleen de heupen hebben dan wat letselkans door de harde motorkaprand.  

De snelheidsbegrenzer kan zo worden ingesteld, dat de door een camera 'gelezen' geldende maximumsnelheid automatisch door de begrenzer wordt overgenomen. De rijbaanassistent waarschuwt niet alleen bij overschrijding van de witte strepen, maar corrigeert ook de rijrichting door een stuuringreep.

Bekijk ook onze review van de Volvo V90

Ford Mustang

Voor mensen die héél erg graag een Ford Mustang willen kopen, hebben we voor nu één belangrijk advies: wacht tot mei, dan is de gefacelifte versie leverbaar met veel actieve veiligheidssystemen. De versie die nu in januari 2017 is getest, krijgt maar 2 sterren. De belangrijkste minpunten van deze versie:

  • In deze krappe coupé is de letselkans van meereizende kinderen relatief hoog. 
  • Volwassen inzittenden zijn in principe voldoende beschermd, maar na de test bleken de hoofden van beide voorinzittenden wel dóór de leeglopende airbag heen het stuur en het dashboard te hebben geraakt. 
  • Passagiers achterin lopen bij een frontale aanrijding kans onder de onderste gordelband heen naar voren te glijden, het zogenoemde 'submarining'. De letselkans van het onderlichaam is daardoor groot. Bij het bovenlichaam is er letselkans door de hoge krachten die de gordel op de borstkas overbrengt.
  • Bij een aanrijding van achteren (een kop-staart-botsing) hebben alle inzittenden een verhoogde kans op whiplash.
  • De lijst actieve veiligheidssystemen is opvallend kort. Zo ontbreekt een automatisch noodremsysteem en is er geen rijbaanassistent.

Vanaf mei 2017 is bij de Ford-dealer de gefacelifte versie te bestellen. Deze heeft dan wél een automatisch noodremsysteem (dat ook waarschuwt voor een aanrijding en dat overstekende voetgangers waarneemt) en een rijbaanassistent.

Bekijk ook: