icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Crashtests april 2013

Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen

Gepubliceerd op:  21 maart 2014


logo euro ncapIn april 2013 is door Euro NCAP alleen de Mercedes Citan Combi getest op botsveiligheid.

Highlights

  • De Mercedes Citan Combi, een busje met achterbank, blijft met een driesterrenscore flink achter bij de normale personenwagens van Mercedes.
  • De Citan is gebaseerd op de Renault Kangoo, maar vanwege de verschillen in standaarduitrusting en afwijkend vormgeven dashboard en front is de driesterrenscore van de Mercedes niet exact toepasbaar op de (niet geteste) Kangoo.
  • Botsveiligheid staat bij busjes vaak op een lager plan bij personenauto's. Dat het wel veilig kan, liet de Ford Transit Custom met een vijfsterrenscore zien. Kanttekening is dat het testprotocol bij busjes iets minder zwaar is dan bij personenwagens.
Merk & type
logo2_crashtest_volwassen_inzittenden logo2_crashtest_kinderen_oordeel logo_crashtest_voetgangers_oordeel logo_crashtest_veiligheidssystemen_oordeel Testresultaat
Mercedes Citan Combi 74% 69% 56% 33% Euro NCAP 2013 score: 3 sterren

Veiligheid Mercedes Citan Combi 

crashtest april 2013 mercedes citanMet de Citan kiest Mercedes voor een andere aanpak dan bij andere modellen. In de basis is de Citan namelijk een Renault Kangoo. Deze deed zijn intrede in 2008 en dat verklaart mede waarom de totaalscore van de Mercedes op slechts drie sterren blijft steken. Mercedes heeft getracht de veiligheid naar een hoger plan te tillen door ESC en gordijnairbags - bij de Kangoo een optie - standaard te leveren. Toch blijft de score bij het onderdeel veiligheidssystemen laag, onder meer door het ontbreken van gordelverklikkers voor de passagiersstoel en achterbank. Ook de score bij de botsingen van opzij laat te wensen over, ondanks de gordijnairbags. Debet hieraan is ondermeer de ruimte tussen de zij- en gordijnairbags, waardoor de bescherming van de borstkas ondermaats is.

Bekijk ook: