icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Crashtests september 2013 - 2e groep

Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen

Gepubliceerd op:  21 maart 2014


Eind september 2013 zijn 2 auto's getest op botsveiligheid door Euro NCAP, de botsproeforganisatie waarin de Consumentenbond partner is.

Highlights

  • De Qoros 3 is de eerste Chinese auto die 5 sterren scoort bij de botsproeven van Euro NCAP. Ook de vernieuwde Kia Carens haalt de maximumscore.
  • Bekijk ook de kinderzitjescheck voor resultaten van de 2 geteste auto's.
Merk & type
logo2_crashtest_volwassen_inzittenden logo2_crashtest_kinderen_oordeel logo_crashtest_voetgangers_oordeel logo_crashtest_veiligheidssystemen_oordeel Testresultaat
Kia Carens 94% 76% 64% 81% Euro NCAP 2013 score: 5 sterren
Qoros 3 95% 87% 77% 81% Euro NCAP 2013 score: 5 sterren

Veiligheid Kia Carens 

crashtest 2013 kia carensDe vorige Carens kon niet overtuigen in de botsproef. Deze nieuwste generatie wel; hij is goed voor de maximale 5 sterren. Bij de frontale botsing biedt de auto goede bescherming en ook is de kans op een whiplash relatief klein door de goede stoelen en hoofdsteunen. Wat beter kan is onder meer de bescherming van de borstkas bij de botsing van opzij met een paal.

Kia is niet scheutig met het aanbieden van elektronische veiligheidssystemen. Een noodremsystem (AEB) staat niet op de optielijst. Wel verkrijgbaar is rijbaanassistentie, maar alleen als onderdeel van de allerduurste (Premium Pack) uitvoering. Positief zijn de standaard gordelverklikkers, ook op de (optionele) derde zitrij. 

Veiligheid Qoros 3 

crashtest 2013 qoros 3 sedanHet Chinese Qoros heeft ambitieuze plannen. De botsveiligheid zal in ieder geval een verkoopsucces niet in de weg staan bij dit model. Het is de eerste Chinese auto die een vijfsterrenscore weet te halen; ruimschoots bovendien. De onderliggende deelscores zijn namelijk alle ruim boven de drempelwaarde voor 5 sterren. De auto biedt een goede bescherming voor zowel volwassen passagiers als kinderen in een autostoeltje.

Voorlopig wordt de Qoros 3 nog niet verkocht in Nederland. In Europa wordt Slowakije gebruikt als proeftuin. Of Qoros ook extra elektronische veiligheidssystemen, zoals een noodremsysteem, gaat aanbieden is niet bekend.

Bekijk ook: