icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nieuwe EcoTest-cijfers: ook voor elektrische auto's

Nieuws|In de vernieuwde en aangescherpte testmethode van de EcoTest kunnen nu ook elektrische auto’s worden beoordeeld. De twee nu geteste, de Renault Fluence en Volvo C30 Electric, blijken in totale CO2-uitstoot even zuinig als een kleine middenklasser.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:15 maart 2012

ecotest

De Consumentenbond publiceert sinds enige jaren de EcoTest-cijfers van nieuwe auto's. De EcoTest is tien jaren geleden opgezet door de ADAC, de Duitse zustervereniging van de ANWB. Deze beoordeling geeft punten voor de totale CO2-uitstoot, zowel de productie van de brandstof als de CO2-uitstoot tijdens het rijden (een eigen meting door de ADAC). Bij elektrische auto's komt de CO2-uitstoot voort uit het opwekken van elektriciteit. Ook de uitstoot van schadelijke stoffen wordt gemeten en beoordeeld. Hoe minder uitstoot van CO2 en/of hoe minder uitstoot van schadelijke stoffen, hoe hoger het eindoordeel. Voor beide deelmetingen kunnen 50 punten worden gehaald, bij 90 punten of hoger krijgt de auto de maximale vijf sterren, vanaf 70 punten vier sterren enzovoorts.

De complete meetmethodiek is onlangs aangescherpt. Daarom zijn auto's die volgens de oude methodiek zijn gemeten niet vergelijkbaar met de nieuwe. In de jongste meetronde zijn naast de twee elektroauto's ook zes auto's met conventionele motoren getest. Twee van hen, de Audi A4 2.0 TDI en de Mercedes-Benz B 180 CDI aut., haalden vier sterren. De andere vier bleven op drie sterren steken. Zie verder de tabel.

tabel

Beide elektrische auto's scoorden vier sterren. Met een totale uitstoot van 145 (Renault) en 159 (Volvo) gram CO2 per kilometer stoten ze evenveel - of even weinig, zo u wil - CO2 uit als een kleine middenklasser.