icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wetgeving voor geluid elektrische auto's

Nieuws|De elektrische auto (en hybrides als ze op de elektromotor rijden) is te stil in de stad. Hij moet in de toekomst op lage snelheid wettelijk geluid gaan produceren om ongelukken met voetgangers en fietsers te voorkomen. Niet alle autofabrikanten doen dat al, er is nu Europese wetgeving in de maak om hen te verplichten.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:15 maart 2016

toyota-prius-geluid

De volledig elektrische auto's - en ten dele ook de hybrides en plug-in hybrides - hebben een probleem: je hoort 'm als voetganger of fietser naderen. Voor blinden en slechtzienden zijn stille auto's nóg gevaarlijker.

Europese wetgeving

Het risico is nog hoger als de auto met lage snelheid in bijvoorbeeld een parkeergarage rijdt. De United Nations Economische Commissie voor Europa heeft nu een verordening opgesteld waarin de geluiden worden vastgelegd. Deze auto's zullen in de toekomst een zogenoemd Acousting Vehicle Alerting System (AVAS) krijgen dat bij snelheden tot 20 km/h een kunstmatige ruis produceert. Boven die 20 km/h maken de wind en de banden voldoende geluid, zodat het systeem niet meer hoeft te werken.

De verordering schrijft ook de minimale geluidssterkte voor. Bij 10 km/h moet het AVAS-syseem 50 dB produceren, bij 20 km/h 56 dB en bij achteruit rijden 47 dB. Hierdoor kunnen voetgangers op hun gehoor de snelheid beoordelen. Naast deze akoestische maatregelen zal de verordering in de toekomst waarschijnlijk aangepast worden met voetgangersdetectie in de auto.

In de verordening wordt een 'pause switch', een schakelaar om bijvoorbeeld 's nachts toch onhoorbaar door een woonwijk te kunnen rijden, niet verboden. De World Blind Union voert campagne om dit verbod door te voeren, zij willen ook dat de auto zelfs bij stilstand enig geluid moet voortbrengen om verrassingen te voorkomen.

Lees ook: