icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Auto-elektronika is nog lang niet uitontwikkeld

Nieuws|Het aandeel van elektronica in moderne auto's is de laatste jaren flink gestegen. Maar we zijn nog lang niet op het eindstation, getuige de nieuwste ontwikkelingen die de autoindrustrie laat zien. Ook de Nederlandse overheid wil de automobiliteit verhogen door het inzetten van slimme autotechnieken.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:26 februari 2013


Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft begin deze maand een brief hierover aan de Tweede Kamer gestuurd. Zij wil de nieuwe, slimme technieken koppelen aan verkeersmanagement en reisinformatie. Dat gaat dan bijvoorbeeld over digitaal communicerende auto's onderling en over communicatie over en weer met de wegbeheerder. Zo kan het systeem in de auto dan reageren op signalen van de wegbeheerder die ter plekke worden gegeven. Een praktisch voorbeeld: voorbij de volgende bocht staat een auto stil met pech. Het systeem van de wegbeheerder detecteert dat en stuurt een signaal naar alle auto's die straks op dit wegvak komen.

Door smartphones en de in de auto aanwezige communicatie- en navigatiesystemen te koppelen aan de systemen van de wegbeheerder wordt straks de reistijd verkort en kunnen bijvoorbeeld 'spookfiles' worden voorkomen. Dat zijn files die zonder duidelijke oorzaak ontstaan.

Zelfrijdende auto's

Onze onderzoekscollega's van het vakgebied Digitaal zijn in januari op de Amerikaanse CES-beurs geweest. Daar hebben ze met eigen ogen gezien hoe ver sommige fabrikanten al zijn met zelfrijdende auto's: auto's die door toepassing van elektronica zich zelfstandig door het verkeer zouden kunnen bewegen. Zóuden, want de bestuurder moet ten alle tijden de baas blijven.

Zo heeft Lexus in enkele Amerikaanse steden met een testvoertuig zogenoemde meta-informatie verzameld. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de precieze plekken van zebrapaden. Deze informatie wordt vervolgens aan de experimentele auto gegeven, waarbij de elektronische systemen dan vervolgens de bestuurder veel eerder kunnen informeren dat hij op een zebrapad afkoerst. Loopt er dan iemand op het trottoir richting de zebra en de auto 'ziet' dat (bijvoorbeeld met radar of infarood), dan zet hij alles op scherp omdat deze persoon wellicht gaat oversteken. Dit verhoogt de veiligheid van de voetganger en van de automobilist.

Ook komen er steeds meer systemen die bijvoorbeeld waarnemen dat de bestuurder niet meer bij de les is. De huidige systemen meten dat nog aan de hand van stuurbewegingen, de nieuwe systemen 'kijken' echt hoe alert de bestuurder is door zijn oogbewegingen te volgen.