icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Euro NCAP motor achter versnelde introductie AEBS

Nieuws|Botsproeforganisatie Euro NCAP heeft de resultaten van een onderzoek naar de beschikbaarheid van noodremsystemen bekend gemaakt. Vanaf 2014 zullen dit soort systemen ook in de beoordeling van de veiligheid van auto's worden meegewogen.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:15 juni 2012

Volvo_City_Safety2

Onderzoek leert dat noodremsystemen, kortweg AEB (Autonomous Emergency Braking), tot 27% minder ongelukken kunnen leiden. Toch zijn AEB systemen nog zelden onderdeel van de standaarduitrusting. Euro NCAP inventariseerde in hoeverre AEB leverbaar is op bestaande automodellen en vond dat op 79% van de modellen in Europa waaruit de consument kan kiezen, geen AEB systeem leverbaar is. Op merkniveau levert 66% van de fabrikanten nog helemaal geen noodremsysteem.

Sensoren

AEB systemen helpen een botsing te vermijden of verzachten door de bestuurder te waarschuwen, assistentie te verlenen bij het remmen en/of zelfs door zelfstandig te remmen. AEBS werkt met een aantal sensoren dat de weg voor de auto continu in de gaten houdt. Dit kan door radar, laserpulsen of videobeelden te gebruiken. Euro NCAP gaat vanaf 2014 noodremsystemen meewegen in de beoordeling van botsproeven. Dit zal fabrikanten stimuleren auto's standaard of optioneel te voorzien van deze systemen. De Consumentenbond, partner in Euro NCAP, steunt dit initiatief.

Noodremsystemen

In het duurdere segment zien we noodremsystemen het meest terug in de standaarduitrusting, met de fabrikanten Volvo, Infiniti en Mercedes aan kop. Gevolgd door Jaguar, Range Rover, Audi en Lexus als er ook wordt gekeken naar de beschikbaarheid als (soms kostbare) optie. Maar ook in de volumemarkt geven enkele fabrikanten het goede voorbeeld. AEB systemen zijn standaard of leverbaar als optie op modellen als de Mazda CX-5, Ford Focus, Honda Civic en zelfs de VW up in de kleine klasse.