icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Gebruikstips

Garantie op tweedehands auto’s

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:20 november 2017

Artikelen_garantienieuweauto

Garantie auto's

De meest voorkomende occasiongarantie is die van de Bovag. Garagebedrijven die bij deze bond zijn aangesloten kunnen deze garantie aanbieden op auto's boven €4500 of ten minste 35% van de oorspronkelijke nieuwprijs. De Bovag geeft 6 maanden garantie - zonder kilometerbeperking - op technische gebreken die tijdens deze periode optreden en in de eerste 3 maanden ook op slijtagedelen. Voorwaarde is wel dat het mankement optreedt wanneer de auto zich binnen de Europese economische ruimte bevindt.

Dealers van merken verlenen vaak veel uitgebreidere garanties op geselecteerde occasions. Die auto's voldoen aan een aantal criteria als bepaalde maximumleeftijd, gegarandeerde kilometerstand, schadevrij, door de dealer onderhouden enzovoort. De termijnen en voorwaarden verschillen nogal, met als voorlopige uitschieter het Koreaanse merk Kia dat maar liefst 7 jaar garantie op de betreffende occasions biedt. Bij sommige merken is de garantie ook van toepassing op auto's van andere dan het gevoerde merk.

Auto's: wat hoort wel en niet bij de garantie

Een samenvatting van de bepalingen van het garantiebewijs:

Wel:

  • Het herstel van gebreken die ten tijde van de koop niet waarneembaar waren, als het herstel van gebreken die tijdens de garantieperiode ten gevolge van normaal gebruik zijn ontstaan.

Niet:

  • Reparaties of vervanging van onderdelen ter gelegenheid van normale gebruikelijke onderhoudsbeurten, voor zover niet voortvloeiend uit de gebrekkige uitvoering van de voor de aflevering door de verkoper verrichte onderhoudsbeurt.
  • Onder de garantie ontstane defecten, die het gevolg zijn van opzet, verkeerd gebruik, of reparaties die niet in verkopers bedrijf of in diens opdracht zijn verricht.
  • Schade, ontstaan door deelneming aan snelheidswedstrijden en snelheidsproeven.
  • Defecten die zijn ontstaan buiten de Europese Economische Ruimte, tenzij de koper kan bewijzen dat de defecten niet zijn ontstaan door de van de Europese Economische Ruimte afwijkende omstandigheden aldaar (inferieure wegen en brandstof etc.).
  • Vergoeden van schade aan personen en zaken ten gevolge van het breken of defect raken van onderdelen of welke verdere kosten hieruit ook voor de koper mochten ontstaan.
  • Accessoires, banden, radio en ruiten, alsmede veranderingen aan de auto die na aflevering zijn aangebracht en daaruit voortvloeiende defecten.

Haal je recht bij een garantiegeschil

Stel je hebt een gebruikte auto gekocht en je bent absoluut niet tevreden over de technische staat van de auto of over de wijze waarop de verkoper een garantiekwestie heeft afgewikkeld. Wat dan? Bij een particuliere verkoop heb je nergens recht op: dan had je maar beter moeten opletten.

Anders ligt het wanneer de verkoper een Bovag-lid is. In zo'n geval kun je het geschil om te beginnen gratis ter bemiddeling voorleggen aan de Bovag. Lukt die bemiddeling niet, dan is er de Bovag Geschillencommissie.

Zo lang die procedure telefonisch of schriftelijk kan worden afgewikkeld, is deze ook gratis. Wanneer er een technisch onderzoek nodig is door een onafhankelijke partij, komen de kosten hiervan voor rekening van de aanvrager. Voor meer informatie: www.bovag.nl.

Onderhoud auto's

Jonge gebruikte auto's zullen - zeker als hij nog onder de fabrieksgarantie valt - bij de merkdealer in onderhoud zijn. Maar de meeste Nederlandse autobezitters gaan na een aantal jaar over naar de universele garage. Tot enkele jaren geleden was 'de universeel' minder in staat om een auto te servicen, omdat autofabrikanten de uitleesgegevens afgeschermd hielden. Alleen dealers konden dat uitlezen en verhelpen. Op dit moment is deze afscherming wettelijk niet meer toegestaan, de universele garage kan de auto in principe net zo goed servicen als de dealer.