icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je auto

Wanneer heeft je auto een onderhoudsbeurt nodig en wat moet er dan precies gebeuren? Denk aan autobanden, APK-keuring en je auto zelf onderhouden. Wat doe je als je auto een mankement heeft? De Consumentenbond geeft je praktische tips waardoor je weet wat je auto nodig heeft aan onderhoud.

Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen


1
Garantie op tweedehandsauto’s

Hoe zit het met garantie op een auto en wat valt daar allemaal wel en niet onder? Als je bij een autobedrijf koopt, is garantie namelijk niet vanzelfsprekend. Vraag daarom altijd naar de garantievoorwaarden. Verder is het belangrijk om te weten waar je recht op hebt wanneer je een auto net heb gekocht. Ook wanneer je gelijk hebt kan je op problemen stuiten met de verkoper. Bij particuliere verkoop heb je vrijwel altijd pech. Wanneer de dealer lid is van de BOVAG kun je daar gelijk halen maar hiervoor moet je in sommige gevallen wel betalen.

Lees meer over garantie op tweedehands auto

Gebruiktips_problementijdensfabrieksgarantie

2
Auto's zelf onderhouden

Bij wat oudere auto's is het mogelijk om zelf het een en ander aan onderhoud te plegen. Bij nieuwe auto's is dat steeds minder het geval.

Toch kun je of moet je sommige zaken zelf doen, zoals het controleren van de bandenspanning en oliepeil. Ook kun je op onderhoud besparen door bijvoorbeeld de airconditioning in goede staat te houden.

Bekijk de tips om zelf je auto zelf te onderhouden.

Gebruiktips_autoszelfonderhouden

3
APK-keuring

Moet je auto APK gekeurd worden? Bekijk onze tips om goed voorbereid naar de garage te gaan voor een APK-keuring. Garages zijn namelijk niet altijd eenduidig als het gaat om goed- of afkeuren. Twijfel je aan het oordeel van de garage, vraag dan gerust om een second opinion bij de RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer). Spreek daarnaast duidelijk af of je alleen een APK-keuring wilt, of ook onderhoud. En laat de garage vooraf contact opnemen bij extra kosten.

Bekijk APK-tips en lees onze wisselende APK-ervaringen.

Artikelen_APKkeuring

4
Autosleutels

Autosleutels zijn de laatste jaren een stuk gecompliceerder geworden. Zo'n dertig jaar geleden kostte het vervangen van een autosleutel nog nauwelijks iets. Tegenwoordig heeft een auto, vanwege de beveiliging, een sleutel met in de handgreep een ‘transponder’. Als de sleutel kapot gaat of kwijtraakt kun je voor hoge kosten komen te staan. Dit kan je omzeilen door de sleutel aan te schaffen via internet of de lokale sleutelmaker.

Wij geven informatie over de transpondersleutel. Ook geven wij advies over het vervangen van zo'n sleutel.

Lees meer over autosleutels

Artikelen_autosleutels

5
Besparen op brandstof en verzekering

Je kunt besparen op je verzekeringspremie door te rijden met een rijstijl-app actief op je smartphone. Of je krijgt van de verzekeraar een stekker in je auto die je rijstijl registreert in ruil voor premiekorting. Hierdoor krijgt de verzekeraar meer inzicht in je rijstijl. Je krijgt korting op je premie wanneer je verantwoord rijdt. Dit houdt in dat je niet te hard door de bocht gaat, te hard rijdt, of te hard remt. Steeds meer verzekeraars hebben interesse in deze manier van meten. Zo kunnen deze apps of stekkers ook zien wanneer je betrokken bent bij een ongeluk en daarop hulp sturen.

Lees meer over korting voor je rijstijl

Gebruiktips_besparenopbrandstofenverzekering
CB-Community-Banner-blue.jpg

Stel een vraag of help anderen

Heb je vragen over je auto? Of wil je iets weten over een specifiek type auto? Praat mee op het forum en deel je ervaringen

Bekijk het forum