icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Slechts 1 auto scoort ‘goed’ bij botstest

Nieuws|Slechts één van de 8 auto’s die in september veiligheidstests hebben ondergaan, weet de maximale score te bereiken. Vier populaire stadsauto's scoren lager, vooral door het ontbreken van veiligheidssystemen om botsingen te voorkomen.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:3 september 2014

Crashtest Renault Twingo

Alleen de Mercedes-Benz GLA-klasse krijgt de maximale 5 sterren bij de veiligheidstests van Euro NCAP in september. De auto beschermt niet alleen inzittenden erg goed bij een botsing, maar hij ook over een goed presterend automatisch noodremsysteem (AEB), dat waarschuwt of remt bij dreigend gevaar. Verder doen 4 populaire stadsauto’s het een tandje minder; zij behalen 4 sterren, mede doordat ze niet over AEB beschikken.

Alleen al in Europa kunnen duizenden slachtoffers per jaar worden voorkomen als alle auto's van AEB zijn voorzien. Euro NCAP besteedt sinds begin dit jaar meer aandacht aan dit soort actieve veiligheidssystemen door ze ook in de beoordeling op te nemen.

Stadsauto's getest

Op de nieuwe drieling Citroën C1, Peugeot 108 en Toyota Aygo is AEB niet leverbaar, ook niet als optie. Mede daardoor blijft de score in de veiligheidstests op 4 van de maximale 5 sterren steken. Jammer, want in de doorgaans lastige botsproef van opzij met een paal en de whiplashtest blijken deze drie hun inzittenden bovengemiddeld goed te beschermen.

Ook bij de nieuwe Renault Twingo zorgt het ontbreken van een noodremsysteem voor de score van 4 sterren. Bij deze auto kan wel worden gekozen voor rijbaanassistentie. Dat systeem voorkomt dat je onbedoeld over de markeringen van je rijbaan heen gaat waardoor een botsing zou kunnen ontstaan.

Busjes minder veilig 

De personenbusjes Citroën Berlingo Multispace, de technisch gelijke Peugeot Partner en de Nissan e-NV200 Evalia doen het veel minder. Ze schieten tekort op het gebied van veiligheid, net zoals veel andere auto's die een busje als basis hebben.

Bekijk de uitgebreide botsproefresultaten van september en zie onze autovergelijker voor nog meer testscores, onder meer voor 'rijden en gebruik' en brandstofverbruik.