icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Google Maps

Eerste indruk|Google Maps is een gratis navigatie-app - met kaarten van heel de wereld - voor telefoons met Android, Apple iOS en Windows Phone. Er zitten wel wat verschillen tussen de versies van de verschillende besturingssystemen. Wat is er anders? En hoe goed is de gratis navigatie van Google?

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:14 april 2014


Merk Google

Richtprijs € 0


Type Maps


Google Maps logo

Google Maps: Review

Google Maps is een populaire, gratis navigatie-app met kaarten van heel de wereld. Op Android-telefoons is het standaard geïnstalleerd. Op Apple iPhones en Windows Phone toestellen kun je Google Maps installeren vanuit de verschillende app-stores. In februari/maart 2014 testten wij de Android (v7.5.0) en Apple iOS (v2.5.3) versies.

Met beide versies van Google Maps kun je aardig navigeren, maar je mist wel een aantal handige navigatiehulpjes en functies van sommige andere apps. Bovendien ben je altijd afhankelijk van een mobiele dataverbinding.

Interface eenvoudig te gebruiken, maar beperkt

De interface is simpel en eenvoudig te gebruiken. Maar qua route-informatie is het navigatiescherm wel erg beperkt vergeleken met andere apps. Zo heb je geen inzicht in je eigen snelheid, de geldende maximumsnelheid of de verwachte aankomsttijd. Wel toont hij de geschatte resterende reistijd; de aankomsttijd moet je dan zelf berekenen.

Geen rijstrookaanwijzingen

Jammer genoeg geeft Google Maps geen rijstrookaanwijzingen, wat wel een gemis is op de snelweg of op een lastig kruispunt. Deze functie geeft namelijk visueel duidelijk weer welke strook de juiste is. Op de screenshots hieronder zie je links Google Maps en rechts CoPilot (beide Android). De screenshots zijn op hetzelfde moment gemaakt op dezelfde route.

Bij Google Maps zie je in het routescherm een klein wit pijltje naar rechts op de routelijn, plus bovenin een wat grotere pijl naar rechts inclusief het aantal meters tot deze actie. Ook al staat de informatie er, het is al-met-al behoorlijk subtiel. Bij CoPilot verschijnt op hetzelfde moment een tijdelijk plaatje waarop met grote pijlen wordt aangeven welke rijstroken je moet hebben over 300 meter. Een duidelijke aanwijzing die het navigeren makkelijker maakt.

   Geen rijstrookaanwijzingen Google Maps alk copilot rijstrookaanwijzingen

Instructies kunnen beter

Hoewel de app je goed naar de bestemming navigeert, zouden de gesproken instructies wel wat beter kunnen.

  • Wanneer je snel achter elkaar moet manoeuvreren in de stad, knoopt Google Maps instructies aan elkaar: 'Sla linksaf de Barneveldlaan in en sla vervolgens linksaf de Hoogstraat in.' Erg handig, behalve dat je alleen straatnamen te horen krijgt en geen afstanden tot deze straten. Plus dat straatnaambordjes soms moeilijk te ontdekken en te lezen zijn in Nederland.
  • Op kleine rotondes lukt het Google Maps niet om de instructie 'sla rechtsaf op de rotonde de Barneveldlaan in' tijdig te geven. Vaak ben je dan al weer van de rotonde af. De instructie is dan eigenlijk overbodig.
  • De eerstvolgende instructie wordt in de stad soms erg vroeg gegeven; het kan bijvoorbeeld nog een dikke 600m duren voordat je daadwerkelijk links af moet.
  • Op snelwegen leest Google Maps steeds alle plaatsnamen voor die op de ANWB-borden staan, terwijl het meestal duidelijker is om er maar één te horen. 

Bestemming invoeren soepel

Google maps nuttige plaatsenJe bestemming invoeren gaat soepel. De app verbetert typefouten en je kunt naast adressen ook zoeken op termen als supermarkt of Domtoren. Jammer is dat de app niet sorteert op afstand wanneer je zoekt naar bijvoorbeeld een apotheek. De bovenste optie is dus niet per definitie ook de dichtstbijzijnde, wat je misschien wel verwacht.

Soms wil je al een dag van tevoren een route plannen. Zo kun je alvast inzien hoe ver het rijden is en hoe lang het duurt. Dat kan met Google Maps en je hebt er ook geen gps-signaal voor nodig zoals bij sommige andere navigatiesystemen. Je kunt ook een ander vertrekpunt kiezen dan je huidige locatie.

Weinig contrast

De kaart bevat soms weinig contrast. De dunne blauwe routelijn valt een beetje weg tegen de oranje snelweg, zoals te zien is in het linkerplaatje hieronder. Terwijl bijvoorbeeld de routelijn bij TomTom – het rechterplaatje – veel duidelijker zichtbaar is.

Google Maps route Route TomTom 

Ook de andere wegen en lijnen worden vaak dun weergegeven. Aangezien meerdere lijnen wat dun zijn en je telefoonscherm niet altijd groot, is het van belang om de telefoon dichtbij te hebben als je alles goed wilt zien.

Gratis app, wel dataverbruik

Het grote voordeel van deze app is dat hij gratis is. Daarnaast is de kaartdekking wereldwijd. Bij veel andere apps heb je alleen kaarten van Europa of een deel daarvan.

De kaarten staan niet op je telefoon maar worden telkens opnieuw van internet gedownload tijdens het navigeren. Hierdoor verbruikt het vrij veel mobiele data, zo’n 8 MB tijdens een testrit van 120 km. Mocht je op een plek zijn waar je geen toegang hebt tot data, bijvoorbeeld op een afgelegen locatie, dan werkt de app dus niet. En reis je naar het buitenland, dan moet je rekening houden met (flink) hogere datakosten.
Er zijn wel opties om delen van een kaart op te slaan in het geheugen van de telefoon, maar je kunt niet navigeren op deze opgeslagen kaarten.  alternatieve routes google maps 2

Gratis actuele verkeersinformatie 

De app biedt gratis actuele verkeersinformatie van alle wegen. Bij veel andere navigatie-apps moet je hier voor betalen. Alleen is deze informatie niet erg gedetailleerd, de app geeft bijvoorbeeld geen informatie over de oorzaak van een vertraging. Je kunt ook niet aangeven dat je een bepaald stuk van een route wilt vermijden, bijvoorbeeld als je een afgesloten weg tegenkomt.

Goede alternatieve routes

Google Maps rekent standaard meerdere routes voor je uit en selecteert alvast de snelste voor je. Daarbij laat de app altijd de huidige verkeersdrukte zien op de geselecteerde route. 

Verschil tussen Android- en iOS-versie

Hoewel de apps voor Android en iOS identiek lijken, zijn er wel wat verschillen en de Android-versie scoort uiteindelijk hoger dan de iOS-versie in onze test.

  • Zo is de computergegenereerde stem van de Android-versie aangenaam maar die van iOS verschrikkelijk: de instructies zijn wat gehaast en klinken vervormd, waardoor het lastiger is om te verstaan.
  • Het automatisch inzoomen werkt minder goed bij de iOS versie, wat je vooral merkt op de snelweg. Hij zoomt vaak te ver in waardoor de aankomende actie net niet meer in beeld is. Op onderstaande foto’s is dat duidelijk te zien (links de iOS-versie en rechts Android). Bij iOS is de pijl op de routelijn al uit beeld verdwenen, terwijl deze nog wel te zien is bij Android. Plus dat je daardoor ook het verloop van de weg beter kunt volgen bij Android. 

Google Maps op Iphone Google maps op Android

Conclusie

Google Maps is een handige gratis app en zeker het proberen waard. Al is de iOS-versie wel iets minder dan de Android-versie. Het grootste nadeel van Google Maps is dat je afhankelijk bent van een mobiele dataverbinding, zoals bij veel gratis apps. Daarom is het niet aan te raden om het (veelvuldig) te gebruiken in het buitenland in verband met de hoge roamingkosten. En mocht je eens geen dataverbinding hebben, dan kun je navigeren wel vergeten.

In verhouding met andere navigatie-apps laat deze app minder reisinformatie zien tijdens het navigeren, geeft hij geen rijstrookaanwijzingen en ook de gesproken instructies zouden beter kunnen. Lees bijvoorbeeld onze review van de TomTom Europa app.

Vergelijk ook onze testresultaten van navigatiesystemen.

Wat is Google Maps?

Google Maps is een gratis nagivatie-app die beschikbaar is voor zowel Android, Apple iOS als Windows Phone. Op Android-telefoons is het standaard geïnstalleerd. De kaartdekking is wereldwijd, maar je hebt wel altijd toegang tot internet nodig via wifi of mobiel internet om te kunnen navigeren. De kaart staat namelijk niet op je telefoon, maar wordt onderweg continu gedownload en ververst.

Van compleet adres tot 'benzinestation'

Bij Google Maps  kun je van alles invoeren als bestemming in het zoekveld. Dat kan een compleet adres zijn, maar bijvoorbeeld ook een postcode of het woord benzinestation. Vervolgens geeft de app je meerdere mogelijke routes naar deze bestemming waaruit je kunt kiezen.

Via de app ontvang je ook actuele verkeersinformatie, hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Je kunt de app in de auto gebruiken, maar ook op de fiets, tijdens het lopen en zelfs in het openbaar vervoer.

Verschillen tussen Android- en iOS-versie

We testten de Android- en iOS-versie en ook al hebben ze dezelfde naam, we zagen toch wat verschillen. Zo is de kwaliteit van de gesproken instructies anders en verschilt de afstand die je vooruit kunt kijken op de routekaart.

Lees onze review van Google Maps.