icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Google Maps Android met offline kaarten

Eerste indruk|Met Google Maps voor Android kun je nu ook offline navigeren. Dat betekent dat je geen internetverbinding nodig hebt om een bestemming te zoeken, een route te bepalen en instructies te krijgen. Daarvoor moet je wel eerst een kaart op je smartphone downloaden via Google Maps. Een handige toevoeging aan Google Maps, maar een volwaardige concurrent voor offline navigatiesystemen is het nog niet.

Laurien Kokkeler

Laurien Kokkeler , Expert Elektronica Gepubliceerd op:8 december 2015


Merk Google

Richtprijs € 0


Type Maps


Google maps android offline

Google Maps Android offline: review

Conclusie

google-maps-vliegtuig-modus-offline-navigerenHet offline navigeren met de auto is een waardevolle toevoeging aan de Android-versie van Google Maps. Wanneer je geen internetverbinding hebt - of wilt hebben, zoals in het buitenland – kun je nu wél een route naar je bestemming bepalen en met instructies en al genavigeerd worden.

Je moet wel eerst een kaart downloaden op je smartphone. Dat kon voorheen ook al met Google Maps, alleen kun je nu grotere kaarten downloaden. En wanneer de kaarten elkaar overlappen, kan de app ook een route over meerdere kaarten heen bepalen.

De maximale grootte van de kaart blijft echter nog wel beperkt. Zo konden we een kaart downloaden waar Nederland bijna in paste - met een grootte van 1,2 GB - maar veel groter accepteerde de app niet. Je zult dan meerdere kaarten moeten downloaden.

Heel Europa op je telefoon zetten op deze manier, lijkt dan ook niet realistisch: dat kost vele GB’s aan opslagruimte op je telefoon. Wil je dat wel, dan verdienen offline navigatiesystemen met een complete kaart van bijvoorbeeld Europa - zoals HERE Maps of een los TomTom GO-systeem - nog steeds de voorkeur.

Hoe werkt het?

google-maps-menuIn het menu staat nu de optie ‘Offline gebieden’. Wanneer je deze optie kiest, kom je in een nieuw scherm met een lijst van al je opgeslagen kaarten (als je die al hebt). Om een nieuwe offline kaart te definiëren en te downloaden, klik je op het plusteken rechtsonder. Vervolgens krijg je de kaart van Google Maps te zien en door te schuiven en in of uit te zoomen, bepaal je het gebied dat je wilt opslaan.

  

Vooralsnog kun je offline alleen routes voor de auto laten bepalen. Het werkt niet voor de fiets- en wandelnavigatie-opties van Google Maps. Daarnaast is de verwachting dat Google dit ook in de iOS versie-van de app gaat verwerken, alleen is het nog onduidelijk wanneer dat zal zijn.

Navigatie

google-maps-route-supermarktOffline navigeren werkt hetzelfde als online navigeren. Je typt een bestemming in het invoerveld bovenin en Google Maps geeft vervolgens een lijst met suggesties waar je uit kunt kiezen. Vervolgens kun je een route naar deze bestemming laten bepalen en je er naartoe laten navigeren.

Je hoeft niet perse een volledig adres in te voeren. Je kunt ook nog steeds zoeken op bepaalde steekwoorden zoals bibliotheek, Albert Heijn of zwembad. Het is wel beperkter dan in de online-modus. Het lijkt er namelijk op dat het steekwoord ook daadwerkelijk in de naam moet staan waaronder Google het heeft opgeslagen op de kaart. Als je alleen op ‘supermarkt’ zoekt, krijg je geen lijst van alle supermarkten in jouw directe omgeving, maar alleen de optie(s) waar ‘supermarkt’ in de naam zit.

De app geeft ook aan dat er beperkte resultaten worden weergegeven in de offlinemodus. Google slaat namelijk niet alle informatie die ze heeft ook op in de offline kaarten. Zo ontbreken bijvoorbeeld foto’s en gebruikersreviews in de offlinemodus.

Bedenk wel dat je geen actuele verkeersinformatie ontvangt in offlinemodus. Daarvoor heb je namelijk wel altijd een internetverbinding nodig. De app houdt dus geen rekening met files bij het offline navigeren.

In onze test scoort Google Maps Android iets boven het gemiddelde wat navigatiekwaliteit betreft. Wil je meer weten over de testresultaten van Google Maps Android of andere navigatie-apps, kijk dan in onze vergelijker (inlog nodig).

Wanneer offline gebruiken?

Wanneer de ontvangst van mobiel internet ontoereikend is, schakelt Google Maps automatisch over naar de offline kaart voor navigatie van de route. Deze offline kaart moet dan natuurlijk wel het gebied bevatten waar je op dat moment bent. Wanneer de ontvangstkwaliteit weer beter is, schakelt de app automatisch weer terug naar de onlinemodus.

Daarnaast kan het handig zijn bij gebruik in het buitenland. Je kunt van tevoren een of meerdere gebieden downloaden waar je op vakantie gaat en vervolgens Google Maps in offlinemodus gebruiken tijdens de vakantie. Dat kan bijvoorbeeld door de dataroaming functie van de telefoon uit te schakelen of door de telefoon in de vliegtuigstand te zetten. In beide gevallen is er geen internetverbinding, maar kan de telefoon nog wel de signalen van de gps-satellieten ontvangen. Op deze manier kan Google Maps ook offline precies bepalen waar je bent.

Opslaan van kaarten

google-maps-gebied-selecteren-downloadenDe grootte van de kaarten die je nu op je telefoon kunt opslaan is behoorlijk toegenomen. Zo lukte het ons nu om bijna heel Nederland als één kaart op te slaan, wat een bestand van ongeveer 1,2 GB opleverde. Volgens Google is de maximale grootte van een offline kaart 1550 MB (ongeveer 1,5 GB).

google-maps-route-meerdere-kaartenIn de vorige versie van Google Maps kon je alleen kleinere kaarten opslaan. Bijvoorbeeld een rechthoekig gebied van Den Haag tot Rotterdam, wat ongeveer 24MB kostte.

Je kunt meerdere kaarten opslaan en als deze kaarten elkaar overlappen, dan kan Google Maps ook een route over meerdere kaarten bepalen. Google Maps ziet ze dan eigenlijk als één grote kaart. Op deze manier kun je toch een behoorlijk groot ‘aaneensluitend’ gebied op je telefoon opslaan. Maar het is niet realistisch om bijvoorbeeld heel Europa op je telefoon te zetten. Alleen Frankrijk vraagt al iets van 10 of meer kaarten, wat je meer dan 10-15 GB gaat kosten. Ter vergelijking, bij TomTom GO Mobile Android kost de offline kaart van heel Europa je zo’n 6 GB en bij HERE Maps Android zo’n 9 GB. Beduidend minder dus.

Overigens hebben we niet getest of er een limiet zit op het aantal kaarten. Maar al met al zal het interne geheugen van de telefoon eerder een beperking zijn dan het aantal kaarten.

Updaten

Na 30 dagen wil Google dat je de offline kaarten update. Voordeel daarvan is dat de offline kaarten dan niet te veel gaan afwijken van de werkelijkheid. Onhandig daarbij is wel dat alle offline kaarten dan geüpdatet worden. Afhankelijk van het aantal en de grootte van de kaarten, kan dat wel wat tijd in beslag nemen.

Standaard staat de optie om gebieden automatisch te updaten aan, maar deze kun je uitschakelen via de instellingen van Google Maps. Klik daarvoor op het instellingen-icoontje rechtsboven in de ‘Offline gebieden’ optie van het menu. Ook kun je ervoor kiezen om kaarten te downloaden en te updaten via alleen wifi (standaard) of in combinatie met een mobiel netwerk.

Wat is Google Maps Android offline?

In essentie biedt het populaire Google Maps kaarten waarop je een route van A naar B kunt plannen, inclusief gedetailleerde route-instructies. Verder zijn de kaarten ook als satellietbeelden te bekijken en biedt de app ‘street view’: je kunt als het ware door een straat lopen en om je heen kijken.

Je kunt Google Maps gebruiken om te navigeren met de auto, fiets en het openbaar vervoer en ook looproutes behoren tot de mogelijkheden. Op de website is er sinds dit jaar zelfs informatie over vluchten aan toegevoegd.

Offline kaarten op je telefoon 

Google Maps voor Android biedt nu ook de mogelijkheid om te navigeren met de kaarten die je hebt opgeslagen op je telefoon, al werkt dit vooralsnog alleen voor autoroutes.

Het was eerder al mogelijk om delen van de kaarten van Google Maps op je telefoon op te slaan, maar deze kaarten kon je niet gebruiken om je naar een bestemming te laten navigeren. De app had daar toch altijd een internetverbinding voor nodig. Daar is dus nu verandering in gekomen.

Belangrijkste eigenschappen

  • Bestemmingen zoeken en autoroutes berekenen zonder internetverbinding;
  • Navigatie voor de auto zonder internetverbinding;
  • Opslag van grotere kaarten op je telefoon.

De verwachting is dat Google deze offline-mogelijkheden ook in de iOS-versie van de app gaat verwerken, alleen is het nog onduidelijk wanneer dat zal zijn.

Lees ook: