icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Google Maps met OV-informatie

Eerste indruk|Het bekende Google Maps biedt nu ook actuele reisinformatie voor het openbaar vervoer, dat wil zeggen dat er naast de dienstregelingen ook de vertragingen en storingen worden getoond. Is het een goede vervanger van je andere OV-apps?

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:16 juli 2015


Merk Google Maps

Richtprijs € 0


Type Actuele reisinformatie voor het openbaar vervoer


Google Maps

Google Maps met OV-informatie: review

Conclusie

Google Maps route plannenDe actuele reisformatie is een goede toevoeging aan Google Maps. De vertragingen en storingen van het openbaar vervoer worden duidelijk weergeven. Bovendien helpt het je bij het maken van een afweging tussen de auto en het openbaar vervoer.

Ons vertrouwen werd nog niet geheel gewonnen, omdat het af en toe wat steekjes laat vallen. Het zou mooi zijn als Google Maps dit weet te verbeteren.

Actuele reisinformatie

Google Maps staat bekend om zijn wereldkaart en de routeplanner met auto-, fiets- en wandelroutes. Daarnaast geeft Google Maps reisadvies voor het openbaar vervoer. Dit was gebaseerd op dienstregelingen, maar daar zijn nu actuele reisinformatie, vertrektijden, vertragingen en storingen aan toegevoegd. Nederland is het eerste land waar Google dit uitrolt. Wij probeerden de gratis website en app.

Samenwerking

Google werkt samen met vervoersbedrijven, zoals NS, het GVB, en 9292. Deze partijen stellen de actuele reisinformatie beschikbaar. Google geeft je vervolgens met deze informatie een passend reisadvies.

Hoe werkt het?

Je voert je bestemming in. Naast een adres, kun je bijvoorbeeld zoeken op een bezienswaardigheid of de naam van het restaurant waar je van plan bent te gaan eten.

Google Maps kiest standaard je huidige locatie als vertrekpunt en de huidige tijd als vertrektijd, maar beide zijn eenvoudig aan te passen. Vervolgens kun je kiezen voor de optie openbaar vervoer. De app toont dan verschillende reisopties waarbij eventuele vertragingen en storingen duidelijk worden weergegeven. 

Daarnaast kun je - zonder een route te plannen - de actuele vertrektijden van stations en haltes inzien.

Klopt alles?

Over het algemeen werkt het goed, vertragingen worden helder weergegeven en meestal kloppen ze. Meestal, want we zijn een paar situaties tegengekomen waarbij een storing niet werd gemeld.

  Een vertraging die niet is gemeld in de Google Maps app
Zo werd op de website van NS gemeld dat de trein van Maastricht naar Schagen via Sittard niet reed, maar Google Maps geeft nog vrolijk aan dat je die trein kunt nemen. Dit is goed te zien op deze screenshots van de Google Maps website (boven) en de NS website (onder).

En als je dat overkomt, krijg je de neiging om ook in de toekomst even de app of website van NS te checken voor de zekerheid. Dus zolang niet alle reisinformatie goed wordt weergegeven, houden we onze andere OV-apps. Maar potentie heeft Google Maps zeker!

Vertrektijden in de app Google MapsAlleskunner

Handig aan Google Maps is dat het de actuele reisinformatie van meerdere vervoermiddelen combineert en het je ook de looproutes biedt. Want als je met het openbaar vervoer reist, moet je vaak nog een stukje lopen om bijvoorbeeld van je halte naar de eindstemming te komen. Dit is in principe niet nieuw, 9292 biedt dit bijvoorbeeld ook aan.

Maar het moet gezegd worden dat Google Maps gebruiksvriendelijk is, de interface is simpel en overzichtelijk en ook de 'street view'-functie kan je helpen om bijvoorbeeld het juiste gebouw te vinden.

Daarnaast is het eenvoudig om de reistijden van de auto en het openbaar vervoer met elkaar te vergelijken. Want ook voor op de weg biedt Google Maps actuele verkeersinformatie. Handig als je in de spits een keuze moet maken tussen beide.

Doordat de app gebruikmaakt van internet kun je meer dan alleen routes plannen. Je kunt bijvoorbeeld ook gelijk reviews lezen van het restaurant waarnaar je op weg bent, maar ook het telefoonnummer en de openingstijden staan vermeld.

Lees ook:

Wat is Google Maps met OV-informatie?

In essentie biedt het populaire Google Maps kaarten waarop je een route van A naar B kunt plannen. Maar de manier waarop maakt het bijzonder. Ten eerste zijn de kaarten ook als satellietbeelden te bekijken en biedt het ‘street view’. Je kunt als ware door een straat lopen en om je heen kijken.

Je kunt Google Maps gebruiken om te navigeren met de auto, fiets en openbaar vervoer en ook looproutes behoren tot de mogelijkheden. Op de website is er sinds dit jaar zelfs informatie over vluchten aan toegevoegd.

Openbaar vervoer

Google Maps biedt nu ook actuele reisinformatie voor het openbaar vervoer, waardoor vertragingen en storingen én actuele vertrektijden van stations en haltes te zien zijn.

Belangrijkste eigenschappen van Google Maps met OV-informatie:

  • Google Maps is te gebruiken via de website en de app (Android, Apple iOS en Windows Phone). Op de meeste Android-telefoons is het standaard geïnstalleerd.
  • Het is gratis.
  • Je hebt internet nodig om de routes te plannen en de actuele reisinformatie te ontvangen.

Lees onze review over Google Maps met OV-informatie.