icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Google Maps voor iOS

Eerste indruk|Google Maps is een gratis navigatie-app die beschikbaar is voor Android en sinds december 2012 ook voor iOS (vanaf 5.1). Ondanks een groter pakket aan functionaliteiten in de Android-versie is de gratis app ook op iOS een succes te noemen. Vooral Street View, de uitstekende zoekfunctie en de vele points of interest maken de app een goed alternatief voor Apple's eigen Maps. Helaas is er geen iPad-versie.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:25 januari 2013


Merk Google

Richtprijs € 0


Type Maps


google-maps-logo-klein

Google Maps: wat is het?

 

Deze review is uit 2013.
Lees hier de review over de nieuwste versie van Google Maps

 

Google Maps is niet meer exclusief voor Android. De gratis navigatie-app is sinds kort ook beschikbaar voor het besturingssysteem van Apple: iOS (vanaf versie 5.1). Er is alleen een iPhone-versie, maar deze kun je wel installeren op je iPad.

In tegenstelling tot de vorige versie beschikt de nieuwe Google Maps over gesproken en visuele turn-by-turn navigatie voor automobilisten. Hoewel de iOS-versie qua uiterlijk en bediening sterk lijkt op de Android-variant, zijn er wel degelijk verschillen. Alleen in Android bevat de app gesproken instructies voor voetgangers en fietsers. Verder ontbreekt spraakbesturing op de iOS versie, evenals een dag-nacht-stand.

Ook kun je met Google Maps in iOS geen kaarten opslaan voor offline gebruik, zoals wel mogelijk is in Android. De iOS-versie slaat echter wel beperkte delen van de kaart op in het tijdelijke geheugen, zodat je ze ook zonder dataverbinding nog kunt raadplegen. Ook als je de app naar de achtergrond verwijst of je iPhone uitzet, blijven deze stukken kaart in het geheugen staan.

Je kunt met beide versies navigeren in het openbaar vervoer, maar Google heeft niet alle metro-, bus- en tramlijnen in Nederland in kaart gebracht.

Net als in Apple Maps zijn de kaarten in Google Maps opgebouwd uit vectorafbeeldingen, die bestaan uit minder data dan traditionele rasterafbeeldingen. Het gebruik van de app is hierdoor sneller en kost minder dataverbruik.

Bekijk de review van Google Maps.

Google Maps: review

 

Deze review is uit 2013.
Lees hier de review over de nieuwste versie van Google Maps

 

Google is sinds de introductie van de eerste iPhone de drijvende kracht geweest achter de navigatie-app Apple Maps. Maar nadat Apple in september 2012 de relatie verbrak besloot Google om het eigen Google Maps naar het nieuwe mobiele besturingssysteem van Apple, iOS 6, te brengen. Hoe verhoudt de app zich tot Apple Maps en wat zijn de verschillende met de Android-versie?

Bediening

interface-kleinOm met de deur in huis te vallen: het bedieningsgemak van Google Maps is minstens net zo goed als dat van Apple Maps. De kaarten laden even snel en je hebt telkens maar een paar stappen nodig om de verschillende functionaliteiten te gebruiken. Met simpele veegbewegingen haal je bijvoorbeeld informatie op over Points of Interest en kun je locaties delen of bij je favorieten zetten.

Ook het aanspreken van de verschillende kaarten en lagen (satelliet, openbaar vervoer en verkeersinformatie) werkt goed: net als Apple Maps haal je het menuutje naar voren via een icoontje rechtsonder op het scherm.

Op de bediening valt dus weinig aan te merken. Een minpuntje is wel dat je een Google-account nodig hebt om je favoriete bestemmingen op te slaan. Ook als je geen account wilt, krijg je toch het aanmeldscherm te zien wanneer je naar de navigatiemodus springt.

Zoekfunctie

Google is ooit bekend geworden met zijn zoekmachine en dat is goed terug te zien in Google Maps. Het zoeken naar locaties en Points of Interest is erg gemakkelijk vanwege de suggesties van Google. Bestemmingen worden bovendien accuraat weergegeven op de kaart.

Ook de oneffenheden die we aantroffen in de zoekmachine van Apple Maps komen in de app van Google niet voor: je hoeft meestal alleen maar de eerste letters (bijvoorbeeld: 'krol') in te tikken voordat je bestemming ('Kröller Müller Museum') verschijnt in het lijstje met suggesties. Dat ging bij Apple een stuk minder soepel: het eiland Texel bleek bijvoorbeeld erg moeilijk te vinden.

Als je een Google-account hebt, slaat Google Maps je zoekopdrachten op om je meer gericht van informatie te voorzien. Als je bijvoorbeeld naar een Italiaans restaurant hebt gezocht, dan krijg je de volgende keer dat je naar restaurants zoekt, weer Italiaans voorgeschoteld.

POI's

Wat het aantal Points of Interest (POI) betreft, is de app van Google onovertroffen. Met Google Maps vind je verreweg de meeste POI's en recensies van POI's (die in de app zelf worden weergegeven). Wel zijn ze ietwat klein en onopvallend op de kaart. Waar Apple Maps gebruik maakt van verschillende kleuren per categorie, zijn Points of Interest in Google Maps allemaal zwart en hebben ze ook niet altijd eigen icoontjes.

streetview-kleinStreet View

Google Maps heeft nog een voordeel ten opzichte van Apple Maps: Google Street View. Je kunt van de meeste straten foto's zien, zodat je je eindbestemming kunt visualiseren. Dit is erg handig als de app je niet precies voor de deur neer kan zetten. Ook weet je zo van te voren of er bijvoorbeeld genoeg parkeermogelijkheden zijn. Let hierbij wel op dat de gebruikte foto's in Street View vaak niet erg recent zijn en de omgeving dus niet altijd actueel is. Wellicht is het parkeerterrein van 3 jaar geleden er niet meer.

Navigeren

autoroute-kleinAls je een route hebt berekend en op pad gaat, begint de turn-by-turn functionaliteit van de app. Google Maps lijkt je wat nauwkeuriger langs je route te begeleiden dan Apple Maps. Vooral de precisie van zowel de gesproken instructies als de instructies op het scherm lijken beter. Verder is de routelijn helder weergegeven op de kaart: je kunt duidelijk het verschil zien tussen de lijn en de achtergrond. Ook als je een verkeerde afslag neemt, berekent Google Maps de route vanaf dat punt.

De verkeerssymbolen op het scherm zijn over het algemeen duidelijk, maar zijn soms
wat beperkt. De app bevat bijvoorbeeld maar een instructiepijltje voor een rotonde, waarbij het pijltje altijd 'rechtdoor' wijst, ongeacht welke afslag je moet nemen. Dat is verwarrend en het is niet aan te raden om volledig op de route-iconen af te gaan. De eventueel gesproken instructies en de lijn op de kaart sturen je wel de juiste kant op.

Net als Apple Maps gebruikt Google Maps actuele verkeersinformatie. De app van Google gaat echter nog een stapje verder en waarschuwt je als er een file is op je route. Beide apps geven je daarnaast meerdere routes om uit te kiezen, wanneer dat mogelijk is.

Routes berekenen in het openbaar vervoer levert gemengde resultaten op. Als je alleen met de trein gaat, is de app ideaal. Het treinnetwerk in Nederland is volledig in kaart gebracht en Google vertelt je de vertrek- en aankomsttijden, de reistijd en de haltes die je passeert. Het enige dat ontbreekt, is informatie over het spoor van je trein.

Voor andere ov-mogelijkheden is de navigatie-app echter minder geschikt: alleen in grote steden als Amsterdam en Utrecht (en enkele andere plaatsen) kun je met Google Maps ook metro-, tram- en buslijnen aanspreken. De data hiervoor krijgt Google van de verschillende vervoersbedrijven.

Offline kaarten

Met Google Maps kun je een kaart opslaan om offline te gebruiken, maar helaas alleen met de Android-versie. Op iOS heeft Google Maps een minimale caching functie, waarbij de app delen van de kaart in het tijdelijke geheugen opslaat voor offline gebruik.

Helaas bevatten de opgeslagen kaarten op iOS een stuk minder informatie dan die van concurrent Apple Maps. Ook het detailniveau is minder: je kunt bijna alleen het laatst bekeken gebied of je eigen locatie tot op straatniveau opvragen. Voor de rest zie je niet veel meer dan snelwegen en enkele namen van dorpen, steden en landen.

Offline gebruik is een van de weinige onderdelen waarbij de app van Google op iOS het aflegt tegen Apple Maps. Als je verdwaald bent en even geen bereik hebt, kan de app van Apple je een stuk beter helpen met oriënteren. Feit blijft wel dat je met beide apps niet naar locaties kunt zoeken en geen routes kunt berekenen zonder dataverbinding, ook niet met de Android-versie van Google Maps.

Android-versie

Het uiteenlopende gebruik van offline kaarten is niet het enige verschil tussen Google Maps voor iOS en de app voor Android. Zo heb je bijvoorbeeld alleen in Android beschikking over gesproken instructies voor fiets- en voetgangersroutes. Verder ontbreekt spraakbesturing op de iOS versie, evenals een dag-nacht-stand.

In de meeste opzichten lijkt Google Maps voor iOS echter sterk op de Android-versie: beide maken gebruik van dezelfde kaarten, zoekmachine en hebben grotendeels ook dezelfde bediening.

Conclusie

Google heeft ook voor Apple-gebruikers een navigatie-app neergezet die in bijna alle opzichten beter is dan de (ook gratis) concurrenten Apple Maps en Nokia HERE. Het is alleen jammer dat de iOS-versie minder functionaliteiten heeft dan de Android-variant. Als Google nu nog de ov-functionaliteit uitbreidt naar heel Nederland en het offline-gebruik voor iOS verbetert, dan zou het plaatje compleet zijn.

Pluspunten

 • Turn-by-turn navigatie met de auto;
 • Duidelijke en nauwkeurige route-aanwijzingen;
 • Krachtige zoekmachine;
 • Street View;
 • Gebruiksvriendelijke en logische bediening;
 • Veel Points of Interest;
 • Snelle laadtijden door vectorkaarten.

Minpunten

 • Optie offline kaarten opslaan alleen op Android versie;
 • Offline gebruik op iOS versie beperkter dan met Apple Maps;
 • Geen aparte iPad versie;
 • Alleen turn-by-turn navigatie voor fietsers en voetgangers op Android versie;
 • Alleen metro-, tram- en busroutes in enkele grote steden.

Lees ook: Wat is Google Maps?

Bekijk ook de reviews van Apple Maps en van Nokia HERE.