icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe heet mijn autobrandstof in het buitenland?

Nieuws|Als je met de auto onderweg bent in het buitenland, komt er vaak het moment dat je moet tanken. Dan blijkt diesel opeens 'Gazole' te heten en staat er een E10-sticker op de benzinepomp. Hoe weet je nu welke brandstof je moet hebben? Eind dit jaar wordt een Europees-breed harmonisatie beleid doorgevoerd om een einde aan de verwarring te maken. De oplossing: identieke symbolen op je tankklep en de brandstofpomp, zodat je nooit meer verkeerde brandstof tankt.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:15 augustus 2016

buitenland-brandstof-autos

Het CEN, het Europese instituut voor normalisatie, heeft simpele zwart-wit symbolen laten ontwikkelen die aangeven welke brandstof uit de pomp komt. Dezelfde symbolen zullen ook op de tankklep van je auto komen en in de folders van de dealer worden afgebeeld. De norm waarin dit is vastgelegd, EN 16942, wordt eind september door het CEN gepubliceerd. Vanaf dat moment kunnen landen de labels invoeren. Naar verwachting zal het wel tot eind 2018 duren tot alle nieuwe auto's en tankstations in de EU van deze labels zijn voorzien.

Variatie groeit

nen auto brandstofHet aantal verschillende brandstoffen zal de komende jaren toenemen. Alternatieve brandstoffen, zoals paraffine diesel, hoog-ethanolhoudende benzine, aardgas, biogas, LPG en waterstof, zul je vaker bij tankstations tegenkomen. In Nederland zijn benzine en diesel met een laag percentage biobrandstof al gemeengoed. Al deze brandstoffen krijgen nu een uniek identificatielabel.