icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij auto's testen

De nadruk in de Autovergelijker van de Consumentenbond ligt op auto's uit de meest populaire klassen tot zo'n €70.000. Je vindt er informatie van honderden autotypen van de laatste jaren overzichtelijk gepresenteerd. Naast nieuwe modellen ook auto's die alleen nog gebruikt te koop zijn. Per model zetten we testresultaten en oordelen over rij- en gebruikseigenschappen, verbruik & uitstoot, veiligheid, kosten en betrouwbaarheid op een rij.
Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen

Bijgewerkt op:  20 november 2017

ServiceHoewetesten

Rijden en gebruik

Oordelen over rij- en gebruikseigenschappen worden, in samenwerking met onze Europese zusterorganisaties, in uitgebreide roadtests vastgesteld. De auto's krijgen op meer dan 10 testonderdelen een rapportcijfer dat wordt verwerkt tot een samenvattend oordeel. Sommige scores zijn gerelateerd aan de klasse van de beoordeelde auto. Zo kan het dus zijn dat een kleine auto een hoger rapportcijfer krijgt dan een grote voor een bepaalde kofferbakinhoud.

Lees meer over hoe wij het rijden en gebruik testen.

Bekijk welke auto's als Beste uit de Test komen of vergelijk alle auto's.

Verbruik en uitstoot

De officiële opgaven voor het brandstofverbruik van auto's zijn over het algemeen veel te optimistisch. Daarom publiceert de Consumentenbond in samenwerking met de Duitse automobielclub ADAC zogenoemde EcoTest oordelen. Op basis van rollenbankritten die strenger en veeleisender zijn dan de officiële testrit wordt niet alleen een realistischer brandstofverbruik vastgesteld, maar ook de hoeveelheid schadelijke stoffen die een auto uitstoot. Voor de CO2-uitstoot wordt een 'well-to-wheel' rekenmodel gehanteerd dat het mogelijk maakt elektrische auto's met conventionele te vergelijken. De CO2-uitstoot wordt dan berekend uit de verbruikte stroom en de daarmee verbonden CO2-uitstoot in de energiecentrale. EcoTest beoordeelt in sterren, waarbij 5 stuks het hoogst haalbare is.

Lees meer over hoe wij de EcoTest uitvoeren.

Veiligheid

De Consumentenbond is -sinds de start in 1997- partner in en mede-vormgever van het Euro NCAP-programma, waarin auto's op veiligheid beoordeeld worden. Van oudsher lag de nadruk bij het beoordelen van de veiligheid op passieve- oftewel botsveiligheid: hoe goed beschermt een auto zijn inzittenden (volwassenen en kinderen) als het mis gaat? En hoe komen voetgangers er vanaf als ze door een auto geraakt worden.

Nog steeds vormen deze crashtests de ruggengraat van het testprogramma, maar elektronische systemen die bestuurders waarschuwen of zelfs ingrijpen bij dreigende ongevalssituaties spelen een steeds belangrijker rol. Er zijn maximaal 5 sterren te verdienen. De eisen worden jaarlijks aangescherpt, waarbij het belang van elektronische voorzieningen steeds groter wordt. Zo is vanaf 2014 de aanwezigheid van een goed werkend automatisch noodremsysteem en rijbaanassistentie één van de voorwaarden voor een vijfsterrenscore.

Lees meer over de veiligheid van auto's.

Autokosten

Wat een auto per maand kost, blijft vaak buiten je gezichtsveld. Voor veel autotypen zet de Consumentenbond de kosten in de Autovergelijker op een rijtje. We kijken daarbij zowel naar de vaste kosten zoals verzekering, motorrijtuigenbelasting (MRB, ook wel wegenbelasting genoemd) en de vaak 'vergeten' waardevermindering als de variabele, gebruiksafhankelijke kosten (brandstof, onderhoud en reparaties). Dat gebeurt op basis van eigen gegevens en externe bronnen. De uitkomst laat zien of een autotype duurder of goedkoper is dan zijn concurrenten.

Betrouwbaarheid

Belangrijk is dat een auto je niet in de steek laat. Daarom enquêteert de Consumentenbond jaarlijks naar ervaringen van consumenten met hun auto. We vragen of, hoe vaak en waarom de auto ze in de steek liet in een online vragenlijst. We beoordelen of een autotype beter of slechter dan gemiddeld in zijn klasse scoort en voegen deze informatie toe in de Autovergelijker.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een testoordeel mee. Naast dat testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen. Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

Bekijk de beste auto Vergelijk alle auto's

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg