icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Einde belastingvrijstelling: wat nu?

Nieuws|De vrijstelling van motorrijtuigenbelasting is per 1 januari van dit jaar aangescherpt. Het betekent in de praktijk dat veel eigenaren van hybrides in dit eerste kwartaal van het jaar een aanslag MRB gaan krijgen.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:11 februari 2014

Toyota Prius

De Consumentenbond heeft gecheckt bij de Belastingdienst of het initiatief nu bij de auto-eigenaar ligt of bij de Belastingdienst. Het antwoord is heel simpel: de eigenaar hoeft niets te doen, omdat hij al vanaf de datum kenteken deel IA (het 'voertuigbewijs' met de datum dat de auto is geregistreerd) belastingplichtig is! Alleen was het tarief tot 31 december 2013 €0 per 3 maanden…

Invoering in 1e kwartaal

Niet alle eigenaren van hybrides hebben gelijk op 1 januari al een acceptgiro binnengekregen. Sterker nog: de datum van ingang is gekoppeld aan de datum kenteken deel IA. Als die datum 'achterin het kwartaal' ligt, heb je een voordeel te pakken.
Een praktijkvoorbeeld: de datum kenteken deel I is 5 januari 2012 (of 5 april, 5 juli of 5 oktober), dan ga je per 5 januari 2014 het nieuwe tarief betalen. Is die datum bijvoorbeeld 12 maart 2012 (of 12 juni, 12 september of 12 december), dan ga je per 12 maart 2014 het nieuwe tarief betalen. De acceptgiro zal dan ook enkele dagen voor of op die 12 maart 2014 in de bus gaan vallen.