icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kentekenbewijs wordt kentekencard

Nieuws|Elke automobilist zeult elke rit zijn rij- en kentekenbewijs mee, want dat hoor je bij controle te kunnen tonen. Het rijbewijs is al lang een handzaam kaartje op creditcardformaat, het kentekenbewijs nog een ouderwets en niet handzaam setje papieren. Van dat laatste zijn we begin januari 2014 af: dan wordt een nieuw afgegeven kentekenbewijs net zo groot als een creditcard.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:26 november 2013

Kentekencard per 1 januari 2014

Volgens het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is de nieuwe 'kentekencard' niet alleen gebruiksvriendelijker (hij past gewoon in de portemonnee) maar ook minder fraudegevoelig. Minister Schultz van Haegen: 'De kaart is lastiger na te maken en daarmee minder gevoelig voor fraude.'

Op de nieuwe card staan alle voertuiggegevens zowel analoog (in print) als digitaal (in de chip) vermeld. De card vervangt de huidige twee afzonderlijke kentekendelen. Het huidige overschrijvingsbewijs maakt plaats voor een tenaamstellingscode. Die code heeft de eigenaar nodig om de auto te kunnen verkopen, schorsen, laten slopen of exporteren.

Centraal

De cards worden niet langer bij autobedrijven of op postkantoren aangemaakt, maar alleen centraal bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Hierdoor wordt ook het 'klonen' van auto's moeilijker gemaakt. Bij klonen krijgt een gestolen auto hetzelfde kenteken als een auto van hetzelfde merk en type.

Oud en nieuw

Nieuwe auto's zullen vanaf 1 januari de nieuwe card bij aflevering krijgen. Bij bestaande auto's wordt het oude kentekenbewijs pas omgewisseld voor een card als de auto verkocht wordt. Je bent dus veroordeeld tot het stapeltje papier meezeulen totdat de auto wordt verkocht of ingeruild...

Het ministerie verwacht dat in 2019 alle papieren kentekenbewijzen zijn vervangen.

Bron: www.rijksoverheid.nl.