icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kleine crossovers ook zeer veilig in de crashtest

Nieuws|In november 2017 ondergingen 8 auto's de crashtest: 6 kleine crossovers van diverse merken, de nieuwe Volkswagen Polo en de Volvo XC60. Ze scoren allemaal de volle 5 sterren. Bij stadsauto's en compacte auto's halen de fabrikanten dat zeker niet allemaal, dus een compliment richting de crossover-bouwers is zeker op zijn plaats.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:8 november 2017

Volkswagen T-Roc - ct1711

Volkswagen Polo - ct1711Volkswagen Polo

De nieuwe Polo doet het in de groep van compacte auto's zeer goed qua veiligheid. Volwassen inzittenden hebben alleen bij een frontale aanrijding over de volle breedte een verhoogde kans op letsel op de borst en in de nek. In alle andere situaties zijn volwassenen goed beschermd. Kinderen in hun zitjes hebben wel een verhoogde nekletselkans bij frontale aanrijdingen.

Wordt een voetganger, ondanks het automatisch noodremsysteem, toch aangereden door een Polo, dan heeft hij een verhoogde kans op hoofdletsel op de harde voorruitstijlen. De Polo heeft een simpele snelheidsbegrenzer en het standaard automatisch noodremsysteem functioneert in of buiten de stad goed.

Volvo XC60 - ct1711Volvo XC60

Volvo is het aan zijn stand verplicht alleen auto's op de markt te brengen die de volle 5 sterren halen. Zijn grotere broer, de XC90, haalde eind 2015 al zeer hoge cijfers in de crashtest en het merk beweert dat veel systemen nog eens zijn verbeterd in de nieuwe XC60. Volwassen inzittenden zijn in de meeste botssituaties goed beschermd, alleen de achterinzittenden krijgen bij een frontale aanrijding over de volle breedte veel krachten op de borst te verwerken. Kinderen in hun stoeltjes zijn onder alle omstandigheden goed beschermd.

Wordt een voetganger toch geraakt, dan heeft hij een verhoogde kans op hoofdletsel tegen de onderzijde van de voorruit en op de harde voorruitstijlen. Het automatisch noodremsysteem haalde zowel onder lage stadssnelheden als buiten de stad het maximum aantal punten binnen. De snelheidsbegrenzer heeft een camera die de lokale snelheidslimiet kan 'lezen' en de bestuurder daarop kan attenderen. De rijbaanassistent waarschuwt niet alleen bij mogelijke overschrijding van de witte lijnen, maar stuurt ook actief terug naar de rijstrook.

Mitsubishi Eclipse Cross - ct17116 crossovers

Bijna alle grote automerken zijn de laatste tijd wel in de markt van de kleine crossovers gedoken. Zowel Citroën, Mitsubishi, Opel, Seat, Skoda en Volkswagen brengen er nu of binnenkort eentje op de markt. Nu zijn getest:

  • Citroën C3 Aircross
  • Mitsubishi Eclipse Cross
  • Opel Crossland X
  • Seat Arona
  • Skoda Karoq
  • Volkswagen T-Roc

Alle crossovers zijn getest in standaarduitrusting. Een meting met veiligheidspakket was niet nodig, omdat ze allemaal al de volle 5 sterren haalden. Ze wijken alleen op details van elkaar af in de crashtestresultaten.

  • Zo is er in de Citroën C3 Aircross en de Opel Crossland X bij een kop-staartaanrijding wat verhoogde kans op whiplash achterin. 
  • In de Mitsubishi Eclipse CrossOpel Crossland X en Skoda Karoq hebben de achterinzittenden bij een frontale aanrijding over de volle breedte een hogere kans op borstletsel. 

Kijk in de autovergelijker voor een volledig verslag per merk en type.

Lees ook: