icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kilometerteller terugdraaien wordt strafbaar

Nieuws|Teveel betaald voor een occasion vanwege een teruggedraaide kilometerstand? Bewijs het maar! Tot nu toe lag de bewijslast bij de koper, per 1 januari 2014 is het terugdraaien zélf al strafbaar.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:26 april 2013

De kilometerteller terugdraaien bij auto's wordt strafbaar.

De Tweede Kamer heeft dit eind april 2013 besloten. Vooral de Stichting Nationale Auto Pas (NAP) is blij met dit besluit. Al meer dan twintig jaar wordt er in de NAP-database bij de APK vastgelegd welke kilometerstand de auto op die datum had. De database bevat nu al bijna 90 miljoen kilometerstanden van 9,2 miljoen auto's. De meeste occasions worden aangeboden met een NAP-pas, zodat de koper altijd kan checken of de kilometerstand logisch is.

Bewijstlast bij de koper

Een malafide verkoper is op dit moment alleen strafbaar als hij de auto onder valse voorwendselen met een teruggedraaide teller verkoopt. Dan moet de koper ook bewijzen dat het terugdraaien moedwillig is gebeurd. Vanaf begin 2014 wordt gelukkig het terugdraaien zelf strafbaar gesteld. Het wordt dan veel makkelijker om fraudeurs aan te pakken. Daarbovenop wordt de kilometerstand niet meer alleen bij de APK, maar ook bij alle transacties boven de €150 vastgelegd.