icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kortingen bij tankstations vallen tegen

Nieuws|Maandagvoordeel, waanzinnige woensdag of dwaze donderdag. Tankstations blinken uit in kortingsacties. Maar de kortingen die ze van de daken schreeuwen, gelden ten opzichte van een prijs die nauwelijks voorkomt.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:29 april 2014


De kortingen gelden ten opzichte van hun 'landelijke adviesprijs'. Dit is de prijs voor benzine, LPG en diesel die elke maatschappij dagelijks zelf vaststelt. Deze prijs komt in de praktijk nauwelijks voor. Dit blijkt uit een prijspeiling die de Consumentenbond in maart 2014 uitvoerde bij ruim 300 stations, verspreid over het land.
7.Tinq ingezoomd

 

 

 

 

 

 

 

 

Het kan dat de beloofde 16 cent korting op een actiedag in werkelijkheid maar een paar cent is, als je het vergelijkt met de dagen ervoor en erna, omdat ook op de andere dagen 'korting' wordt gegeven op de landelijke adviesprijs. Bijvoorbeeld:
op donderdag tank je Euro 95 voor €1,61. '16 cent korting!' Op andere dagen in de week betaal je €1,64. De  'standaardkorting' is dan al 13 cent.

Slechte communicatie

Tankstations zijn onduidelijk over hun kortingsacties. Vaak melden ze niet eens waar de korting voor geldt. En áls ze het vermelden, vermelden ze niet ter plekke wat de landelijke adviesprijs is. Sommige stations zeggen wel dat ze korting geven, maar niet het aantal centen. Terwijl dat toch nuttig is om te weten.

1. Tango 2. Tamoil

 

 

 

Bij Tango staat op de zuil 'Uw voordeel'. Waarop je voordeel krijgt, staat er niet.

  

 

Op de zuil van Tamoil staat 'korting tot'; dat is nietszeggend, want voor welke brandstof geldt dit? En ten opzichte van welke prijs?

 

 

Uit ons onderzoek blijkt dat de landelijke adviesprijzen van de ketens erg dicht bij elkaar liggen. Je kunt er dus van uitgaan dat een station dat 17 cent korting belooft, goedkoper is dan een station dat 8 cent korting belooft.

Grote prijsverschillen

Maar blijf opletten, want de maatschappijen hanteren niet bij al hun stations dezelfde prijs. De prijs is mede afhankelijk van de ligging van het station (bijvoorbeeld aan de snelweg of niet) en de prijs van concurrenten in de omgeving. Bovendien heeft de ene maatschappij grotere verschillen tussen zijn stations dan de andere.
Omdat de prijzen zo variëren is het handig om te bekijken wat de actuele prijzen voor de tankstations in je omgeving zijn. Gebruik hiervoor een brandstofprijzenapp of -website.

Wil je weten welke maatschappijen vaak het goedkoopst zijn? Kijk daarvoor in de Consumentengids van mei 2014.

En wil je weten wat auto's nu écht verbruiken? Ga naar het dossier 'Schone en zuinige auto's' op www.consumentenbond.nl/ecotest.