icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Mio MiVue 638 Touch dashcam

Eerste indruk|Met een dashcam (dashboard camera) in je auto registreer je continu de verkeerssituatie op de weg voor je. Dat kan handig zijn om jouw verhaal te ondersteunen bij ongelukken en in verzekeringskwesties. De MioMiVue 638 touch is een wat duurdere dashcam maar filmt wel in full-HD en is door het aanraakscherm eenvoudig te bedienen. De flitspaalinformatie blijkt helaas niet accuraat.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:24 september 2015


Merk Mio

Richtprijs € 150


Type MiVue 638 Touch dashcamMio MiVue 638 Touch: review

Conclusie

Mio MiVue 638 Touch dashcamDe Mio MiVue 638 Touch is een compact en licht dashboard cameraatje dat het zicht van de chauffeur niet belemmert. De standaardinstellingen van de software in het kastje zijn bruikbaar, dus je kunt hem snel in gebruik nemen. Alleen jammer dat de dikke sigarettenaanstekerplug aan de voedingskabel vastzit. Had hij een usb-stekker gehad, dan kun je hem samen met andere apparatuur (denk aan een navigatiesysteem) met een usb-stekkerverdeeldoosje voeden; tegelijk voeden kan natuurlijk wel met een 12 v-stroomsplitter.

De montage aan het raam met de zuignap is robuust, maar de dikke kabel laat zich wat lastig wegwerken. Het aanraakscherm is duidelijk en heeft een voldoende resolutie. De 150 graden groothoekvideo's die continu of automatisch bij heftige bewegingen worden gemaakt zijn van goede kwaliteit.

Mio belooft flitspaalinfo maar je wordt niet voor elke vaste snelheidscamera gewaarschuwd, blijkt. Ook niet na het downloaden en installeren van een recenter bestand met flitspalen van de Mio-website.

Hoe zijn we tot onze bevindingen gekomen? We hebben het apparaat een tijdje meegenomen in de auto en (eenmaal thuis) gekeken of de video-opnames met het gratis MiVue-programma bruikbaar zijn.

Installatie

Uit de verpakking komt een klein zwart kastje (9x5x3,3 cm). Deze heeft een klein 2,7 inch kleuren aanraakscherm aan de achterzijde en aan de voorzijde een vaste groothoeklens. Ook is er een kleine houder met zuignap en tot slot een lange voedingskabel met een stekker voor de sigarettenaansteker. De montage is even uitzoekerij: de kabel moet op een bepaalde manier in het apparaat in combinatie met de houder. Dat legt de snelstarthandleiding niet duidelijk uit, dus het is even prutsen.

De voedingskabel is relatief dik en erg lang. Bedoeling is dit weg te werken langs de ruitrand aan de bovenzijde en dan via de raamstijl naar de stroomaansluiting. Een dun kabeltje zou simpeler weg te werken zijn. De voedingskabel heeft een vaste stekker voor in de 12V-aansluiting. Een stekker met usb-aansluiting zou handiger zijn geweest. Veel mensen hebben immers een navigatiesysteem of smartphone aan de lader, en die krijgen meestal voeding via een usb-plug in de 12V-aansluiting. De voedingsstekker is ook nog eens erg fors. Hij steekt flink het interieur in. Dat kan problemen geven met de versnellingspook als de aansluiting daar krap op zit.

De Mio MiVue 638 Touch heeft een interne accu zodat hij enige tijd kan functioneren zonder laadkabel.

Mio MiVue 638 Touch dashcamDe camera van de Mio MiVue 638 Touch heeft een grote beeldhoek. De beste positie is daarom de bovenkant van de voorruit. Anders neemt de motorkap een te groot deel van het beeld in.

De Mio MiVue 638 Touch vereist, tot slot, plaatsing van een Micro-SD geheugenkaart (maximaal 128 GB capaciteit) voor opslag van de video- en fotobeelden. Deze geheugenkaart levert Mio niet mee! Reken op ca. €20 aan kosten voor een 16 GB-model.

Als de geheugenkaart vol is, worden de oudste video's automatisch overschreven door de nieuwe opnames. Er is in het apparaat een extra sleuf voor een tweede geheugenkaart, op die kaart kunnen (handmatig) back-ups van de bestanden op kaart No. 1 worden gezet.

Opstarten

De Mio MiVue 638 Touch kan in de auto automatisch opstarten en afsluiten, mits de stroomaansluiting over het centrale contact van de auto is geschakeld (dat is niet bij alle auto's het geval). Dit merk je bij het gebruik vanzelf. Anders moet je Mio zelf telkens aan- en uitzetten met de aan/uitknop.

Na enkele seconden live videobeeld wordt het schermpje zwart en zie je alleen datum en tijd en de snelheid. Dit leidt tijdens het rijden niet af. Het schermpje is duidelijk en heeft een redelijk hoge resolutie.

Snelheidscamera's

De Mio MiVue 638 Touch waarschuwt gebruikers voor vaste snelheidscamera's. De melding is duidelijk en op tijd. Er is zowel een geluidswaarschuwing als een pictogram op het beeldschermpje. Mio MiVue 638 Touch dashcam

Het meegeleverde databestand met vaste snelheidscamera's is helaas sterk verouderd. Op de doos staat  'gratis maandelijkse update'. Updaten gaat via de Mio-site en dan via een usb-kabel (niet meegeleverd) naar het apparaat. Ook na een update blijkt het camerabestand niet 100% up-to-date. De dashcam blijft bijvoorbeeld waarschuwen voor een camera langs de A-44 die al jaren weg is.

Video's bekijken

Thuis kun je met een gratis videospeler als VLC Player de videobestanden op het geheugenkaartje afspelen op je pc. Als je het gratis te downloaden Mio-programma MiVue Manager gebruikt, zie je ook aanvullende informatie, zoals de gps-positie en de geregistreerde versnellingen.

De video's zijn overigens ook op het apparaat zelf terug te kijken, maar details vallen snel weg op het kleine scherm.

De Mio MiVue 638 Touch zal continu filmen als hij aanstaat, maar als de interne bewegingssensor een relatief grote versnelling waarneemt in de rij-, dwars- of hoogterichting, maakt hij ook een 'event' videobestand aan in de event-map. Dit kun je bij thuiskomst sneller opzoeken. Het videobestand is van 10 seconden vóór tot 10 seconden na het incident. Dat scheelt je dus Mio MiVue 638 Touch dashcamgezoek en knippen/plakken. De event video wordt niet automatisch gewist als de geheugenkaart vol is.

De video is full HD-1080p, maar 720p is ook mogelijk. De kwaliteit van de video en audio is redelijk tot goed (klik op de bijstaande foto voor een still uit een video in de maximale resolutie).

Logbestand

De Mio MiVue slaat de video steeds in fragmenten van 3 minuten op. Het videoformaat is mp4. Veel videoafspeelprogramma's kunnen dat formaat direct afspelen, zoals het populaire VLC Player.

Daarnaast registreert het apparaat:

 • snelheid;
 • gps-positie op kaart;
 • versnelling in de rij-, dwars- of hoogterichting.

Ook deze gegevens worden per 3 minuten opgeslagen, in een log-bestand.

Met de gratis te downloaden MiVue Manager-software van Mio kan de gebruiker het videobestand en het logbestand tegelijk afspelen in één venster. Zo krijg je een veel completer beeld dan met alleen de video. 

Het is prettig dat de video wordt opgeslagen in een algemeen toegepast mp4-formaat en niet in een exotisch merkgebonden formaat. De politie of de verzekeraar kan een door jou opgestuurde mp4-video direct afspelen, al is de omvang van de bestanden misschien een probleem bij het versturen: de mp4-bestanden van 3 minuten zijn per stuk 270 MB groot.

De 20 seconden 'event' video's die bij heftige versnellingen automatisch óók worden opgenomen (naast de gewone video's) zijn ca 30 MB groot, dus die zijn wat makkelijker te verzenden.

Fotostand

Met de Mio MiVue 638 Touch kunnen ook (groothoek) foto's worden genomen van bijvoorbeeld schade aan je auto of andere voertuigen. De fotofunctie op de dashcam is overbodig als je al een smartphone hebt. Hiermee kun je de fotocamera beter bedienen en de foto's direct versturen.

Parkeermodus

Nogal wat schade aan auto's ontstaat als de auto geparkeerd staat en iemand tegen je auto aan botst. Dankzij de parkeermodus, die de camera inschakelt bij waargenomen beweging voor de auto, zou je kunnen terugzien wie de schuldige is. De parkeermodus werkt echter alleen continu als de 12v-voeding ook stroom geeft zonder de autosleutel in het contact. Zonder deze voeding heb je alleen energie uit de accu en die is beperkt  (we hebben die tijd niet gemeten bij deze review).

Of er in jouw auto stroom komt uit de sigarettenaansteker zonder een autosleutel in het contact, is een kwestie van even proberen met andere apparatuur die voeding krijgt uit deze aansluiting. Of misschien staat het wel in de handleiding van je voertuig beschreven.

Bekijk ook de reviews van:

Wat is de Mio MiVue 638 Touch?

De Mio MiVue 638 Touch is een dashboard camera of dashcam, een kleine videocamera die continu of bij heftige bewegingen het videobeeld van de weg voor je (of achter je) vastlegt. De video's kunnen dienen als bewijsmateriaal in verzekeringskwesties of de politie duidelijk maken hoe je je hebt gedragen in het verkeer.

De meeste modellen, zo ook deze Mio, beschikken over een zogeheten bewegingssensor. Deze sensor slaat automatisch de laatste opname op bij een onverwachte beweging, zoals bijvoorbeeld een botsing.

Samen met de video's slaat de Mio MiVue 638 Touch extra informatie op over je gps-positie, je snelheid en de versnellingen (in 3 dimensies), zoals bij hard remmen en botsingen.

Specificaties

Belangrijke specificaties van de Mio MiVue 638 Touch:

 • Gewicht: 120 gram
 • Breedte: 9,05 cm
 • Hoogte: 4,9 cm
 • Diepte: 3,27 cm
 • Schermformaat: 2,7 inch (6,9 cm) (kleuren aanraakscherm)
 • Opslaggeheugen: 2x Micro-SD geheugenkaarten (ieder maximaal 128 GB, geheugenkaarten niet meegeleverd)
 • Videoformaat: 1080p full-HD of 720p HD Ready
 • Beeldhoek lens: 150 graden
 • Voeding: 12v-kabel (met alleen vaste sigarettenaansteker-plug; geen usb-stekker)
 • Lengte 12v-kabel: 3,5 meter
 • Interface: Mini-USB (geen mini-usb-naar-usb kabel meegeleverd)
 • Productinformatie, zie Mio website.

Lees onze review van de Mio MiVue 638 Touch.