icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Navigatie-apps sneller dan losse apparaten

Nieuws|Uit de navigatiesystemen-test van de Consumentenbond blijkt dat smartphone-apps inmiddels ook topposities halen, naast losse apparaten.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:4 juni 2015


Ga je binnenkort op vakantie en ben je op zoek naar een navigatiesysteem? Dan is een smartphone-app helemaal geen vreemde keuze meer. In onze productvergelijker navigatiesystemen bestaat de top-5 inmiddels uit 2 apps en 3 losse apparaten.

navigatie appSneller
Apps zijn vooral sneller, zo blijkt uit de test. Het menu werkt lekker vlot en ook het invoeren van een bestemming gaat op een smartphone sneller dan bij een los apparaat, net als het berekenen van een route. De betere prestaties komt vooral door de krachtige processor en andere hardware van de smartphones waarop we de apps testen: een iPhone 6 en een Samsung Galaxy S5. De techniek van smartphones wordt steeds beter en het navigeren gaat daardoor dus ook steeds beter. Maar de prestatieverschillen tussen een high-end smartphone en een budgetsmartphone kunnen flink zijn.

Minpunten
Daar staat tegenover dat smartphones minder goede luidsprekers hebben dan de losse apparaten. Daardoor is de verstaanbaarheid van de gesproken instructies vaak een stuk minder. Plus dat je altijd nog een aparte raam- of dashboardhouder nodig hebt. Inclusief een oplader, want navigatie-apps vragen behoorlijk wat van de telefoonaccu. 

Meer mogelijkheden
Navigatie-apps hebben daarnaast een aantal unieke functionaliteiten. Zo kun je direct kaarten updaten vanaf je telefoon en heb je dus geen computer nodig. Daarnaast kun je navigeren als voetganger en kun je routes en aankomsttijd makkelijk delen met anderen. Bovendien zijn er gratis apps die niet onderdoen voor betaalde oplossingen.

Vergelijk de navigatiesystemen en kies de beste! Bekijk de testresultaten.