icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welke auto's zijn het wachten waard?

Nieuws|Een nieuwe Ferrari of Porsche: leuk, maar dat kunnen de meesten van ons niet betalen. Een Kia Picanto of Ford Fiesta is minder spannend, maar de kans is veel groter dat hij ooit voor de deur staat. Welke nieuwe 'normale' auto's staan er in maart op de belangrijke Europese autobeurs in Genève?

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:6 maart 2017

opel_crossland_x

De belangrijkste auto-introducties op de beurs van Genève komen dit jaar van Ford, Hyundai, Kia, Opel, Seat en Suzuki.

Ford Fiesta

ford_fiesta_hatchbackDe Fiesta is bij Ford al jaar en dag de meestverkopende compacte auto. De reguliere hatchback-versie van het nieuwe model zal vanaf juli dit jaar zijn te bestellen, op de hogere en stoerdere Active-versie moeten we wachten tot begin 2018.

Er komen kleine benzinemotoren met of zonder turbo, met vermogens van 70 tot 140 pk, en de nodige diesels. Bij de actieve veiligheidssystemen komen veel nieuwigheden in de auto beschikbaar, zoals voetgangersherkenning van het automatisch noodremsysteem en adaptieve cruise control. Het slechte nieuws: hij wordt wel wat duurder dan de huidige Fiesta. Die is er (nog) met prijzen vanaf €16.000.

Zie ook: review Ford Fiesta 

Hyundai i30 (hatchback en Wagon)

hyundai_i30_wagonDe i30 hatchback is pas net in zijn jongste vorm geïntroduceerd. Vanaf juli zal ook zijn stationwagen-variant, de i30 Wagon, te bestellen zijn. Hét sleutelwoord bij de Wagon is 'ruimte'. Hij is dan ook 15 cm langer dan de hatchback.

De huidige i30 Wagon was al ruim, de nieuwe biedt een nog grotere bagageruimte van 600 liter met de achterbankleuning omhoog en 1650 liter met de leuning omlaag. Ook op het gebied van de actieve veiligheidssystemen is de i30 helemaal bij de tijd.

Zie ook: review Hyundai i30 (huidig model, maart 2012)

Kia Picanto

kia_picantoDe huidige Picanto, het stadsautootje van Kia, is al jaren een verkoopsucces. Vooral de prijs is aantrekkelijk: de goedkoopste Picanto 1.0 kost 'maar' €11.300.

Het nieuwe model is niet in lengte gegroeid, wel (wat) in wielbasis. De afstand tussen voor- en achterwielen is met 1,5 cm vergroot tot 2,40 meter. Zullen de achterinzittenden het nu iets ruimer gaan krijgen? We hopen medio mei een 1e indruk van de auto op te kunnen doen, dus dan weten we meer.

Opel Insignia

opel_insigniaDe Insignia is nooit de verkooptopper geworden waar Opel op hoopte. Wellicht gaat dat met de nieuwe Insignia wel lukken. Hij is veel lichter dan zijn voorganger en krijgt een aluminium motorkap, die bij een aanrijding met een voetganger automatisch iets naar boven komt. De wielbasis is 9 cm groter dan het huidige model, dus dat belooft meer binnenruimte.

Van binnen zien we veel zaken die ook in de nieuwe Astra zitten, zoals een wifi-hotspot en Opel OnStar, de online mobiliteitsassistent. En van buiten zien we de IntelliLux led-matrixverlichting, dat in de Astra zeer goed functioneert en in de Insignia nog veel meer mogelijkheden gaat bieden.

De Inisgnia komt er als Grand Sport (hatchback), Sports Tourer (stationwagen) en Country Tourer (stationwagen met wat ruiger uiterlijk). Ook komt er een crossover-versie met 7 zitplaatsen.

Opel Crossland X

opel_crossland_xDe kleine mpv van Opel, de Meriva, wordt vervangen door deze Crossland X. Het is een kleine crossover van Opel die parallel is ontwikkeld naast de Citroën C3 Picasso (zie hieronder) en de Peugeot 2008. Na de Crossland X komt er ook nog een grotere Grandland X.

De Crossland meet 4,21 meter en daarbij is hij bijna even lang als de Mokka X en 16 cm korter dan de Astra. Hij is wel 10 cm hoger dan de Astra. Hij krijgt een verschuifbare achterbank, zodat je kunt kiezen voor meer beenruimte achterin of juist meer bagageruimte. Ook op het gebied van de actieve veiligheidssystemen is de auto helemaal bij de tijd.

Seat Ibiza

seat_ibizaDe compacte Ibiza is absoluut Seat's verkoopsucces. Dus zijn opvolger krijgt een belangrijke taak. Van buiten lijkt de nieuwe Ibiza erg veel op de grotere Leon. De driedeurs-versie is vervallen, hij is alleen als vijfdeurs te krijgen.

Hij is vooral veel breder geworden (8,5 cm erbij), daardoor is de binnenruimte ook flink groter geworden. Net zoals de compacte auto's van Volkswagen en Skoda krijgt de Ibiza een grote keus aan benzine- en dieselmotoren. 

Suzuki Swift

suzuki_swiftBij Suzuki draait het vooral om de kleine auto's. Hadden we eerst alleen de Alto en de Swift, nu hebben we de Celerio (als opvolger van de Alto), de Baleno, de Ignis én de Swift.

De Swift is altijd de wat sportievere compacte auto van het merk. Waar de Baleno zich meer richt op de rekenende autokoper, wil de speelsere Swift veel meer inspelen op de emotie. Het is een lichtgewicht auto gebleven die meer rijbeleving biedt dan de andere Suzuki-modellen. De benzinemotoren leveren 90 pk (1.2 l viercilinder), 112 pk (1.0 l driecilinder met turbo) of 140 pk (1.4 l viercilinder met turbo). 

Zie ook: