icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Nokia HERE

Eerste indruk|Nokia HERE is een gratis navigatie-app van Nokia voor iOS en Android. De kaarten zijn erg nauwkeurig maar de bediening en de functionaliteiten laten te wensen over.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:21 december 2012


Merk Nokia

Richtprijs € 0


Type Navigatie-app


nokiahere.jpg

Nokia HERE: wat is het

nokiaHERE-algemeen-klein

Nokia HERE is een gratis navigatie-app die beschikbaar is voor iOS en Android (via de appstore van Amazon.com). De app biedt auto- en looproutes en navigatie voor het openbaar vervoer. Alleen voor de navigatie te voet kun je gebruik maken van de zogenaamde turn-by-turn functionaliteit: via gesproken en visuele instructies op het scherm word je door je route geleid. Nadeel is wel dat dit in het Engels is. Het ontbreken van turn-by-turn voor autonavigatie vinden we een gemiste kans.

Mobiel internet

De app vereist een internetverbinding. Als je geen mobiel internet hebt, kun je thuis eerst een kaart downloaden zodat je onderweg met behulp van gps toch kunt zien waar je bent. Google Maps en Apple Maps hebben deze mogelijkheid ook, maar bij Google alleen in de Androidversie. Nadeel van beide is dat je voor het berekenen van een route en het zoeken naar locaties wel een internetverbinding nodig hebt.

Wat vinden we van de Nokia HERE app? Lees de review

Nokia HERE: review

Bediening

Via het hoofdscherm kun je naar locaties zoeken, een route bepalen en verschillende kaarten weergeven. Je hebt naast de traditionele kaarten toegang tot satellietkaarten en kaarten met openbaar vervoerroutes en actuele verkeersgegevens, net als bij Google Maps en Apple Maps.

Een minpunt is dat de knopjes op het scherm slecht reageren op aanraking en daarbij ook nog eens erg klein zijn. Je moet goed mikken en soms een aantal keer achter elkaar 'tappen' voordat de app in actie komt.

Onleesbaar

Een ander minpuntje in de bediening: bij het uitzoomen van een kaart worden de straatnamen al snel onleesbaar. Ze worden namelijk niet uitvergroot, zoals wel het geval is bij Apple Maps en Google Maps. Dit maakt het zoeken naar locaties op de kaart zelf moeilijker dan nodig is. Een groot bezwaar vinden we dit niet: je tikt eerder een adres of bestemming in dan dat je gebruikt maakt van de kaart.

Dit werkt dan ook wel goed: de app heeft doorgaans bruikbare suggesties en je hoeft vaak niet de hele straat- of plaatsnaam in te tikken om de juiste plek te vinden. Een bijbehorende route bepalen gaat ook prima.

Navigeren

Een groot voordeel van Nokia HERE zijn de nauwkeurige en uitgebreide kaarten met een krachtige zoekfunctie. We deden een kleine test door te zoeken naar moeilijk bereikbare plekken, bijvoorbeeld het vinden van terminals op vliegvelden. Dat was geen probleem. Op dit punt doet de app zeker niet onder voor Google Maps. Ook het zoeken naar Points of Interest, zoals restaurants en stations, ging prima, ook al zijn ze op de kaart niet altijd duidelijk en erg klein weergegeven. Het aantal Points of Interests dat de app vindt, is wel kleiner dan bij Google Maps en Apple Maps.

Kompasfunctie

De kaart wordt niet vanuit jouw perspectief getoond. Op het plaatje hiernaast loopt de route van linksboven naar rechtsonder (jij bent het groene NokiaHERE-headingup-kleinstipje), waardoor het lijkt alsof je naar rechts moet lopen. In werkelijkheid loop je rechtdoor op het Spui. Het was handiger geweest als de lijn van onder naar boven liep. Tijdens deze wandeling met Nokia HERE door Den Haag vonden we ook het ontbreken van een kompasfunctie een groot gemis. Het biedt zo veel meer als je navigatie-app weet in welke richting je loopt: je hoeft niet constant je telefoon met de looprichting mee te draaien en kunt jezelf veel beter in je omgeving plaatsen.

nokiaHERE-ov-kleinNavigeren in het openbaar vervoer levert gemengde resultaten op. Zo staan de meeste tram- en metrolijnen in Rotterdam en Amsterdam weliswaar netjes op de kaart, maar zijn bus en trein nergens te bekennen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld geen treinroutes kunt plannen tussen grote steden en dat je er ook nooit zeker van bent of de app telkens de snelste route berekent.

Een ritje tussen Den Haag en Rotterdam duurt volgens Nokia HERE bijna twee uur. Google Maps pakt wel de trein en is er binnen een half uurtje. Voor het openbaar vervoer vertrouwen we dus liever niet op Nokia: met apps als 9292 kom je een stuk verder.

Conclusie

Nokia HERE voor iOS is geen slechte app. Hij doet wat je van navigatiesoftware mag verwachten. Maar in vergelijking met Google Maps en Apple Maps komen de beperkingen van HERE aan het licht. De onhandige bediening en het ontbreken van een aantal functionaliteiten zijn zwaarwegende nadelen. Anders dan op de eigen Lumia-telefoons laat Nokia met HERE op iOS te veel steekjes vallen om het Google Maps echt moeilijk te maken.

Pluspunten

  • Offline gebruik van kaarten;
  • Krachtige zoekfunctie;
  • Nauwkeurige kaarten.

Minpunten

  • Geen turn-by-turn autonavigatie;
  • Onhandige bediening;
  • Geen kompasfunctie;
  • Minder Points of Interest dan Google Maps en Apple Maps;
  • Geen trein- en busroutes.

Wat is Nokia HERE?

Bekijk ook onze reviews van Google Maps en Apple Maps.