icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Parkeerkosten: goed voorbereid kun je veel besparen

Parkeren in een stad, vooral in het centrum, kan je veel geld kosten. Maar goed voorbereid kun je flink besparen. Wij zochten voor 32 steden uit waar je het duurst en goedkoopst kunt parkeren. 

Evelien Mansens

Evelien Mansens , Expert Wonen & Leven Gepubliceerd op:27 augustus 2018

parkeren-in-de-stad-betaalautomaat

Hier moet je op letten bij parkeren in de stad

Op straat parkeren wordt in een aantal steden flink ontmoedigd, door in bepaalde gebieden alleen met verplichte en dure dagkaarten te werken. Dit geldt onder andere voor Alkmaar, Delft, Deventer, Dordrecht, Tilburg, Amstelveen en Leiden. Gemeenten noemen dit ‘schriktarieven’. In deze steden moet je opletten waar je op straat parkeert, of gebruik maken van een parkeergarage. 

Straat versus parkeergarages

Het gemiddelde uurtarief (op zaterdagen om 15:00 uur) is op straat voor de onderzochte steden €3,94 en in een garage €2,74. Van de 32 binnensteden die we onderzochten, vonden we in 16 steden het hoogste uurtarief bij een parkeergarage, en in 12 steden op straat. In 4 steden waren de parkeergarage en de straat even duur. In Amsterdam is het opletten geblazen: voor je het weet, parkeer je in de duurste garages van ons land: €9 per uur.

Parkeertijd wordt vaak afgerond

Meestal worden de tarieven per uur weergegeven. Welke tijdseenheid er bij de afrekening wordt gebruikt, is vaak onduidelijk. Afrekening per uur is erg ongunstig. Wie 5 minuten langer wegblijft, moet dan voor het hele tweede uur betalen. De Consumentenbond pleit al lange tijd voor afrekenen en weergave per minuut, maar helaas is dat lang niet overal ingevoerd.

Gebruik van parkeerapps

Wie een parkeerapp gebruikt, kan wel per minuut betalen, maar de apps zijn nog niet overal te gebruiken. Sommige parkeergarages kun je overigens alleen gebruiken met een (speciale) parkeerapp.

Zoetermeer het goedkoopst

Niet alleen op straat, maar ook in parkeergarages ben je in Zoetermeer het goedkoopst uit. Je kunt daar de eerste twee uur gratis in een van de vele garages parkeren.

Hoogste en laagste parkeertarieven per stad

Wil je weten waar je het voordeligst parkeert in verschillende steden? Lees dan het hele artikel uit de Consumentengids voor een overzicht van de hoogste en laagste parkeertarieven op straat en in parkeergarages.

Waar erger jij je aan bij parkeren in de binnenstad? Praat erover mee op de Community

Lees ook: