icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Piaggio MP3 LT

Eerste indruk | Wordt het woon-werkverkeer met de auto te duur, parkeren omslachtig, en is openbaar vervoer geen goed alternatief? Denk eens aan een motor-scooter! De Consumentenbond heeft de eerste scooter getest waar je geen motorrijbewijs voor nodig hebt.
Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen

Gepubliceerd op:  11 mei 2010


Merk Piaggio

Richtprijs € 7.849


Type MP3 LTOngecompliceerd rijden

De MP3 LT is een motor-scooter waarop iemand met louter een autorijbewijs B ook mag rijden. Als MP3 zonder verdere toevoeging is het de versie voor motorrijders met rijbewijs A; dan is hij niet aangepast. Met deze 'driewieler' word je getrakteerd op een laag verbruik en probleemloos parkeren, maar ook op rijden door weer en wind. De weersinvloeden kunnen wel wat worden ingeperkt met een los verkrijgbaar windscherm.

Verplicht rempedaal

De onhandigste aanpassing aan de LT-versie is het verplichte voetpedaal voor de rem, dat uit de rechtertreeplank steekt. Hiermee remt hij bruusk en ongevoelig. Advies: niet gebruiken; beide remmen zijn met de handen te bedienen. De ervaren testrijders vinden hem verder goede prestaties leveren, en mede door zijn CVT-automaat lekker ongecompliceerd rijden - ook op de snelweg. Het leunen in de bocht voelt in eerste instantie wat onwennig aan, maar dat went snel.

Hij is wel zwaar, en daardoor is manoeuvreren lastig. Bij stilstand bij een verkeerslicht kunnen de voorwielen gefixeerd worden en hoef je geen voetjes aan de vloer te zetten. Wel is de hanteerbaarheid bij smalle passages - tussen de files door - wat minder dan van lichtere motorscooters. Hij remt goed, mede door de dubbele voorwielen.

Neem een trainingsdag

Er is natuurlijk wel een helmplicht; de helm kun je bij parkeren onder het zadel wegbergen. De Consumentenbond adviseert onervaren automobilisten niet zomaar op de MP3 LT weg te rijden. De importeur biedt de kopers een eendaagse training aan die bij de prijs is inbegrepen. Als 250 cc-versie (23 pk) kost hij €7849, met 300 cc €7999 en met de sterkste 400 cc-motor (34 pk) €8949.

Bewegende beelden

De Consumentenbond heeft de eerste scooter getest waar je geen motorrijbewijs voor nodig hebt. Door zijn (voorlopig) unieke constructie met 2 voorwielen en wat andere aanpassingen, mogen in Nederland mensen met een B-rijbewijs op de Piaggio MP3 LT rijden.  

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken