icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Private lease versus kopen

Is private lease een goed alternatief voor kopen? Sommige auto's zijn goedkoper om te leasen dan te kopen met geleend of eigen geld, afhankelijk van je situatie. Kies je voor leasen? Dan geven we je enkele adviezen.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:4 oktober 2018

Artikelen_autokopenofleasen

Vergelijk auto leasen en kopen

Als je het leasen van een auto wilt vergelijken met zelf een nieuwe auto kopen (uit eigen geld of met een lening) dan moet je meerdere zaken vergelijken. We bekeken (eind 2016) de voorwaarden enkele tientallen aanbieders van private lease om te kijken waar je gemiddeld het goedkoopst uit bent. Hierbij keken we naar contracten van 24 en 48 maanden, beide met 10.000 en 20.000 kilometer per jaar (of een zo goed mogelijk vergelijkbaar contract). We telden in de prijs ook het eigen risico en uitgebreide pechhulp mee.

We bekeken daarnaast de autokosten die je maakt als je exact dezelfde auto koopt of financiert met geleend geld. Denk aan:

 • Hoeveel kilometers rij je per jaar
 • Voor hoeveel jaar ga je een contract aan met de leasemaatschappij
 • Afschrijving van de auto
 • Rente persoonlijke lening (bij lenen)
 • Percentage no-claimkorting allriskverzekering met 50% no-claim
 • Motorrijtuigenbelasting
 • Reparatie en onderhoud
 • Rentederving op het spaargeld.
 • Kosten uitgebreide pechhulp

Autolease voordeliger

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat voor meer dan de helft van de leasebedrijven gold dat leasen voordeliger is dan een nieuwe auto kopen, uitgaande van 50% no-claim. Bij de auto’s die we aanbieden in ons autolease-collectief zijn de kosten bij zelf kopen in op een auto na, altijd hoger dan leasen.

Voor alle duidelijkheid: koop je een gebruikte auto dan zullen de kosten van zelf kopen vaak wel lager zijn dan leasen. Je hebt dan echter wel een heel andere auto.

Schadevrije jaren belangrijk

De hoogte van de no-claimkorting op de autoverzekering maakt daarnaast het verschil. Bij de vergelijking van tarieven gingen we uit van een gemiddelde van 50% no-claimkorting op de autoverzekering. Bij 0% no-claim dan slaat de balans volledig door in het voordeel van leasen. Bij veel schadevrije jaren (75%+) is kopen juist bijna altijd voordeliger dan leasen. Per type auto, kilometrage en looptijd kunnen echter grote verschillen zitten.

Schrijf je in voor het Autolease-collectief!

Bekijk de beste aanbiedingen voor private lease van het Autolease-collectief van de Consumentenbond. Hiermee ben je zeker van een betrouwbaar, door de Consumentenbond gecheckt leasecontract en een eerlijk maandbedrag. Zonder kleine lettertjes.

Veel mensen weten niet wat ze maandelijks aan hun auto kwijt zijn. Bekijk per auto wat de maandkosten zijn van een private leaseauto, een nieuwe koopauto met geleend geld en een nieuwe koopauto met eigen geld.

Zorgeloos een private lease auto rijden?

Met het Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar, door de Consumentenbond gecheckt leasecontract en een eerlijk maandbedrag. Zonder kleine lettertjes.

Bekijk de auto's

Autolease q3

6 zekerheden van het Autolease-collectief

 • Zorgeloos rijden in de nieuwe auto van jouw keus.
 • Leasecontract met betrouwbare voorwaarden, gecheckt door de Consumentenbond.
 • Vast, all-in maandbedrag, het enige dat je ernaast betaalt is de benzine.
 • Leasen vanaf 12 maanden mogelijk.
 • Contract kosteloos beëindigen bij persoonlijke omstandigheden.
 • Betrouwbare leasemaatschappijen met het Keurmerk Private Lease.

Wil je een auto leasen? Tips:

 • Kijk goed naar het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt en de periode dat je de auto wilt leasen.
 • Staar je niet blind op de leaseprijzen voor actiemodellen.
 • Ga bij voorkeur voor een aanbieder die het Keurmerk Private Lease voert en let goed op alle voorwaarden. 
 • Bekijk alle voor- en nadelen van private lease.
 • Korter leasen betekent soms een lager maandbedrag.
 • Let ook goed op de prijsverschillen bij de looptijden tussen de aanbieders. Bij de meeste geldt: hoe langer de looptijd, hoe voordeliger. Vergelijk altijd zelf een aantal aanbieders. Ook al is een aanbieder gemiddeld goedkoop, voor jouw specifieke auto, looptijd of aantal kilometers wat je rijdt, kan de prijs misschien toch hoger zijn.

Acties, veilingen en stickers

Bedrijven als Albert Heijn of Media Markt hebben soms een actie in samenwerking met een leasemaatschappij, met een korting ten opzichte van de normale tarieven. Let dan niet alleen op de prijzen, maar ook op de voorwaarden en of je zonder het aanbod voor het betreffende model had gekozen. 

Er zijn ook ‘veilingen’, waarbij meerdere aanbieders concurreren om het laagste bod. Dat levert soms gunstige aanbiedingen op, goedkoper dan direct bij de leasemaatschappij. Je kunt ook geld besparen als je kiest voor een auto met reclamestickers. De korting op de maandtermijn bedraagt zo’n €20 tot €30, bij Mijndomeinauto zelfs €40.

Leasen: bereken de gunstigste kilometerbundel

Vaak zit er 5000 kilometer tussen opeenvolgende kilometerbundels. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld met 13.000 kilometer per jaar goedkoper uit bent met een contract voor 10.000 kilometer bij de ene aanbieder, maar juist met een contract voor 15.000 kilometer bij de andere. Dit hangt af van de meerprijs buiten de bundel, de 'meerkilometerprijs'.

Rekenvoorbeeld: gunstigste bundel

Stel een bundel van 10.000 kilometer kost €300 en die van 15.000 kilometer €325. Per jaar ben je dan 12 x €25 = €300 meer kwijt bij de grotere bundel. De extra prijs per kilometer als je voor de 15.000 kilometer bundel kiest bedraagt dan 300/5000 = €0,06, de 'binnenbundelprijs'.

Dit bedrag vergelijk je met de meerkilometerprijs. Liggen deze prijzen dicht bij elkaar dan komt de bundel van 10.000 kilometer eerder in aanmerking en bij een groot prijsverschil de grotere bundel.

Rekenvoorbeeld: omslagpunt

Het omslagpunt kun je berekenen via de formule:

 • kilometers kleine bundel + (verschil kilometers grote met kleine bundel x binnenbundelprijs / meerkilometerprijs) 

Stel de meerkilometerprijs bedraagt €0,08 bij de betreffende aanbieder en de binnenbundelprijs is €0,06, dan wordt de berekening 10.000 + (5000 x 6/8) = 13.750 kilometer. Rijd je niet meer dan 13.750 kilometer, dan is de bundel van 10.000 kilometer hier voordeliger dan die van 15.000 kilometer.

LeasePlan: tariefsprongen

Let op: LeasePlan wijkt af en werkt met tariefsprongen. Ga je meer dan 500 kilometer over je bundel, dan betaal je het tarief voor de hogere bundel, in plaats van alleen een meerprijs per kilometer. Bij 10.501 kilometer betaal je dus voor 15.000 kilometer. 

Andersom werkt het systeem hetzelfde, maar alleen als je boven de 5000 kilometer minder rijdt. Je kiest 15.000 kilometer, maar je rijdt slechts 9000 kilometer: het termijnbedrag wordt opnieuw berekend op basis 10.000 kilometer. Je krijgt dus een flink bedrag terug.

Autolease-collectief

De Consumentenbond strijdt voor eerlijke contracten. Weg met de kleine lettertjes. Met het Autolease-collectief maakt de Consumentenbond private lease inzichtelijk en begrijpelijk voor iedereen. Lees meer over het Autolease-collectief.

Lees ook: