icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Seat Mii haalt hoogste Ecotest-score ooit

Nieuws|De best scorende auto in de Ecotest was tot nu toe het vorige model van de Toyota Auris Hybrid. Deze heeft het Testoordeel 9,4. Seat scoort nu met de kleine Mii op aardgas met een 9,8 een nog hoger rapportcijfer.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:26 augustus 2013

Seat Mii, op aardgas Ecotest-kampioen

De Auris Hybrid scoort de volle vijftig punten op schadelijke uitstoot en 'maar' 44 punten op CO2-uitstoot. Dat de Auris op CO2 niet maximaal scoort, komt omdat hij in de Ecotest een verbruik had van 4,4 l/100 km (1 op 22,7).

Aardgasmotor in aanschaf wel duurder

De Seat Mii Ecofuel op aardgas scoort ook de volle vijftig punten op schadelijke uitstoot en liefst 48 punten op CO2-uitstoot. Dit hoge aantal haalt hij door slechts 3,15 kilogram aardgas (aardgas wordt niet in liters afgerekend maar in kilo's) per 100 kilometer te verbruiken in de Ecotest. De opgave fabrikant is 2,9 kg/100 km.

In aanschaf is de Seat Mii 1.0 op aardgas wel duurder dan de benzine-variant. De goedkoopste variant die zowel met benzine- als met aardgasmotor te koop is, is de Referance. Deze kost met 60 pk benzinemotor (CO2-uitstoot volgens fabrikant 95 g/km) €8.700, met de sterkere 68 pk Ecofuel aardgasmotor (79 g/km) kost hij €11.200.

Het verschil verdient u terug door het lagere verbruik en de lagere kosten per eenheid. Een kilo aardgas is goedkoper dan een liter diesel of benzine. Het kost in Nederland ongeveer €1,05 per kg.  

De Ecotest-scores van alle andere auto's te weten komen? Ga naar het dossier Ecotest!