icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Startonderbreker verlaagt diefstalrisico

Nieuws|Omdat moderne auto's verplicht een startonderbreker hebben, is de autodiefstal in Nederland in de afgelopen 15 jaar gehalveerd. Dit blijkt uit onderzoek van de Tilburg University.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:4 april 2013


De economen Jan van Ours en Ben Vollaard van deze universiteit stellen in hun onderzoek dat 'de baten in de vorm van voorkomen autodiefstallen minstens drie keer zo hoog blijken als de kosten van het inbouwen van de diefstalbeveiliging.'

Sinds 1998 is iedere in Nederland nieuwverkochte personenauto verplicht uitgerust met een vorm van startonderbreking. De meest toegepaste vorm is een transponder in de sleutel. Als deze passieve chip niet correct communiceert met de autoelektronica, zal de auto niet starten. In de jaren 1990 - 1995 had bijna geen enkele auto nog deze vorm van diefstalbeveiliging, nu is het aantal gestegen tot ongeveer 95%.

Kleine auto's minst gestolen

Het effect van de startonderbreker is het grootst voor auto's tot en met de kleine middenklasse als bijvoorbeeld de Renault Twingo en Honda Civic. In het rapport laat deze groep een daling in het diefstalrisico zien van meer dan 70%. Voor grotere en duurdere auto’s is het effect kleiner. In het relatief diefstalgevoelige segment van de grote middenklasse (bijvoorbeeld Mercedes-Benz E-klasse en BMW 5-serie) is de daling in het diefstalrisico niet meer dan 20%. In de duurdere segmenten zijn meer professionele daders actief die moeilijker zijn tegen te houden.

Op het Youtubekanaal van licht Ben Vollaard het rapport toe.

Bron: blikopnieuws.nl.