icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Storingsdiagnose bij auto's

Eerste indruk|De meeste storingen bij moderne auto's zijn van elektronische aard. Heb je het gevoel dat de garage je te veel rekent? Dan kun je met dit apparaat zelf de foutcodes uitlezen en aan de garage voorleggen. Hij registreert echter niet alle fouten en mist de kennis van de professional.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:1 december 2014


Merk AutoDia

Richtprijs € 70


Type NX200


Storingsdiagnose bij auto's, apparaat voor particulieren

AutoDia NX200 autostoringsdiagnose: review

Storingsdiagnose bij auto's, vergelijking met professioneel apparaatWe bestelden de AutoDia NX200 bij Conrad Electronic. Via de site kost deze nu €70. Het is een gebruiksvriendelijk apparaat, want hij leest het motormanagement van moderne auto's (vanaf bouwjaar 2001) automatisch uit. Vervolgens geeft hij 'leesbare foutweergaves'; dat betekent dat hij een foutcode als 'F300-II' koppelt aan een begrijpbare regel, bij voorbeeld  'Lambdasonde defect'.

Niet alle foutcodes

Bij meerdere garagebedrijven vergeleken de professionals de NX200 met hun professionele apparatuur. We constateren zelf dat hun apparatuur in enkele gevallen meer foutcodes produceert. Zo krijgt een BMW 316i met de NX200 de melding 'Geen foutcodes'. Op de enkele duizenden euro's kostende kast van de garagehouder komt toch een melding naar boven dat er een component defect is. 

Interpretatie

Storingsdiagnose bij auto's, professionele apparatuurGuido van der Spek van Carrec Technocenter in Soesterberg: 'Daarnaast ben je er nog niet als je de juiste codes boven water hebt, want dan begint het vakmanschap pas echt: bij de interpretatie van die codes. Als je louter op de codes af gaat, vervang je zomaar dat component en wordt het probleem niet opgelost. Een goed getrainde monteur speurt de ware oorzaak van de storing op.'

Een garagehouder voegt daaraan toe: 'Het kan je dus nog geld schelen ook. Zo had ik laatst een code 'ventilator functioneert niet'. Had ik die dure ventilator vervangen, dan was het probleem niet opgelost. Bij het interpreteren van de data bleek een sensor een onjuiste temperatuur door te geven. Na vervanging van die sensor van een paar tientjes was het probleem compleet opgelost.'

Ons advies

Zeker als je (auto-)technisch niet zo onderlegd bent en toch geld op reparaties wilt besparen, koop dan niet zomaar een eigen diagnoseapparaat maar vraag bij onenigheid met je garage liever een second opinion bij een ander garagebedrijf.