icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

TimesUpp: eerste indruk

Eerste indruk|De iPhone-app TimesUpp kijkt naar de drukte op de weg en stuurt je een melding op het moment dat je moet vertrekken. De app is hoofdzakelijk geschikt voor autorijders die hun iPhone-agenda gebruiken en bij elke afspraak een adres invullen. Tijdens je rit is TimesUpp niet zo interessant, maar het seintje vooraf spreekt ons wel aan.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:7 november 2014


Merk TimesUpp

Richtprijs € 0 (gratis)


timesupp-logo

TimesUpp: review

timesupp-7Wil je een melding ontvangen op het exacte moment dat je moet vertrekken? Deze iPhone-app kijkt naar jouw huidige locatie, de locatie van je volgende agenda-afspraak en de verkeersdrukte op de weg. TimesUpp gaat er standaard vanuit dat je met de auto reist, maar toont ook de reistijden voor wie wil fietsen, lopen of reizen met het openbaar vervoer.

Conclusie
Wij vinden de app handig voor het seintje vooraf, maar tijdens de rit schakelen we liever over op een andere navigatie-app met gesproken route-begeleiding. De app is hoofdzakelijk geschikt voor autorijders die hun iPhone-agenda gebruiken en bij elke afspraak een adres invullen. Besef wel dat je doorlopend je locatie deelt met het bedrijf achter TimesUpp en dat je je complete agenda aan hen blootgeeft.

Hoe werkt het?
Je krijgt een push-melding op je telefoon op het moment dat je moet vertrekken. Standaard krijg je deze 15 minuten van te voren. Ook houdt TimesUpp rekening met files en een parkeertijd van 5 minuten. Je kunt deze instellingen aanpassen in stapjes van 5 minuten, dus je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een melding 30 minuten vooraf en 10 minuten parkeertijd. Wil je alleen een push-melding als er files zijn? Dat kan ook.

De auto laten staan
timesupp-1De app toont ook reistijd met het openbaar vervoer, met de fiets of lopend. Dit dient echter puur als alternatief voor de auto, want dat blijft het uitgangspunt van de app. Je kunt het openbaar vervoer niet als standaard vervoermiddel kiezen voor push-meldingen. Wie fervent de auto mijdt, kan daarom beter kiezen voor apps als 9292 en de NS Reisplanner.

Benodigdheden: huidige locatie en bestemming
Om je een vertrektijd te adviseren, heeft TimesUpp je huidige locatie, je bestemming en gewenste aankomsttijd nodig. Hiervoor geef je de app toestemming om je iPhone-agenda('s) in te zien en doorlopend je locatiegegevens op te vragen. Dit heeft impact op de batterijduur van je iPhone.

TimesUpp vereist dat je de standaard iOS-agenda gebruikt én bij elke afspraak een volledig adres invult. Maar je kunt ook frequente ritten instellen, zoals naar je werk of sport. Je geeft dan aan op welke dagen en tijden je daar wilt aankomen, zodat je dit niet in je agenda hoeft te zetten. Als je de standaard iPhone-agenda niet gebruikt of TimesUpp er geen toegang toe verleent, dan kun je de app wél gebruiken met deze 'frequente ritten'-functie.

Vertrouwen in het privacybeleid
timesupp-2Je moet het bedrijf achter TimesUpp vertrouwen met al jouw locatiegegevens en, voor alle functionaliteit, volledig inzicht in jouw agenda. De eerste keer dat je de app start, krijg je een Engelstalige overeenkomst voorgeschoteld. Die verwijst op zijn beurt naar de website van TimesUpp, waar wij ook de Nederlandstalige licentie en privacybeleid vonden. Volgens deze documenten worden jouw gegevens geanonimiseerd gebruikt voor de dienst zelf én voor commerciële doeleinden zoals reclamecampagnes van andere bedrijven. Hoe het verdienmodel van TimesUpp precies in elkaar zit blijft onduidelijk, het bedrijf heeft (nog) niet gereageerd op onze vragen hierover.

Soortgelijke functies in Apple iOS 8
Alle gebruikers van Apple's nieuwste besturingssysteem iOS 8 hebben ook al een soortgelijke functie op hun telefoon. Zo kun je bij elke agenda-afspraak het adres opgeven en de standaard reistijd tonen in je agenda. Rond je vertrektijd is er in Apple's 'vandaag'-tab in het berichtencentrum te zien hoe laat je moet vertrekken om op tijd aan te komen. TimesUpp maakt geen gebruik van dat berichtencentrum, maar stuurt in plaats daarvan een push-melding.

Een ander verschil is dat Apple's reistijd-berekening altijd uitgaat van een autorit en geen opties heeft voor voetgangers, fietsers of gebruikers van het openbaar vervoer. Frequente bestemmingen probeert Apple zelf vast te stellen op basis van verzamelde locatiegegevens. Je kunt deze niet handmatig toevoegen. Bij Apple geldt vooral: het staat wél in je berichtencentrum óf niet - daar kun je zelf weinig aan veranderen.

Niet tegelijk te gebruiken
TimesUpp en Apple’s verkeersinformatie werken soms niet goed samen. Als je de locatie van je agenda-afspraak invult in je agenda op ‘Apple’s schrijfwijze’, dan vraagt TimesUpp zo nu en dan om het adres te specificeren. Maar nadat je dat gedaan hebt, gebeurt het wel eens dat Apple’s agenda en berichtencentrum het adres niet meer begrijpen. De afbeelding illustreert dit (klik om te vergroten).

timesupp-adres 

Tijdens het rijden
TimesUpp is vooral handig voor het seintje vooraf: ‘Tijd om te vertrekken naar uw volgende afspraak’. Tijdens de rit is de app minder nuttig en kun je beter een navigatie-app gebruiken.

TimesUpp biedt geen stap-voor-stap gesproken navigatie. Je ziet alleen een kaartje met je huidige locatie. Daarom is de app niet geschikt bij afspraken waarbij je de route niet kent. Soms geeft TimesUpp aan dat er een snellere route is, maar dan is het onduidelijk welke weg je moet volgen.

Verder toont het routescherm 3 soorten tijdsinformatie:

  1. Hoeveel minuten speling je hebt om op tijd aan te komen
  2. Hoeveel minuten de rit nog duurt
  3. Hoeveel minuten vertraging er onderweg is, maar niet over hoeveel kilometer de file begint

Wat is TimesUpp?

timesupp-0TimesUpp is een app voor de iPhone. De belangrijkste functie is het ‘file alarm’. De app geeft een melding als het tijd is om te vertrekken, zodat je op tijd aankomt op je bestemming. Hiervoor maakt de app gebruik van file-informatie van TomTom. Ook toont het informatie over alternatieve reismethoden, zoals het openbaar vervoer, fietsen en wandelen.